Kuluttajan makutestissä selvä voittaja: Tässä on paras kasvisleikkele – "maistuu ihan meetvurstilta"

leipä leikkele
Kuvituskuva: Kasvisleikkeleitä löytyy kauppojen hyllyiltä nykyään runsas valikoima. Shutterstock

Kuluttaja-lehden testissä vertailtiin suomalaiskauppojen hyllyiltä tuttuja kasvisleikkeleitä. Yksi nousi makutestissä ylitse muiden. 

Kuluttaja-lehden kasvisleikkelevertailussa makutestin selväksi voittajaksi nousi meetvurstin makuinen Bon Soya-merkkinen savustettu kasvisleikkele. Siinä on paljon suolaa, mutta muuten se ja lähes kaikki muut vertailun kasvisleikkeleet ovat terveellisiä.

Kuluttajan makutestin sijoitukset:


1. Bon Soya Savustettu kasvisleikkele
2. Violife Vegicken Slices
3. Bon Soya Soija-viherpippurileikkele
4. Vegyu chili-juustoleikkele kananmunaproteiinista
5. Wheaty vegesalami seitanleike

Kasvisleikkeleiden makua arvioi kahden hengen raati: helsinkiläiset Hanna Niittymäki, 46, ja tämän lapsi Senni Seppänen, 14. Niittymäki ei syö punaista lihaa mutta on muuten kaikkiruokainen. Seppänen on ollut neljä vuotta kasvissyöjä. Vuodenvaihteessa hän ryhtyi vegaaniksi. Kuluttajan mukaan testaajat olivat aiemmin maistaneet vain yhtä kasvisleikkelettä. Se oli heistä niin pahaa, että kokeilu jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi. 

Makutesti kuitenkin muutti osittain heidän käsityksensä ja kasvisleikkeleet olivat positiivinen yllätys. Muutamia he pitivät suorastaan herkullisina. Testin voittajaa, Bon Soya -kasvisleikkelettä he kuvailivat niin lihan oloiseksi, että se saattaa kasvissyöjästä maistua jopa liian paljon lihalta. Heidän mukaansa tuote maistuu ihan meetvurstilta.

Wheatyn seitanmakkara ei sen sijaan miellyttänyt kumpaakaan maistajaa. Se ei maistunut lihalta ja oli tulista ja sitkeää.

Ravitsemustieteilijä Heli Kuusipalon mukaan kasvisleikkeleet ovat perinteisiä lihaleikkeleitä terveellisempi vaihtoehto.

– Kasvismakkarassa on selvästi paremmat rasvahapot ja todennäköisesti myös vähemmän suolaa kuin meetvurstissa tai monessa muussa makkarassa, Kuusipalo sanoo Kuluttaja-lehdessä.

Kuusipalo muistuttaa, että lihaleikkeleet sisältävät säilöntäaineena käytettäviä, runsaasti nautittuna epäterveellisiä nitriittejä. Kasvisleikkeleissä nitriittejä ei ole.  

Lähde: Kuluttaja

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja