Mainos

Kuluttajaliitto vertaili valmispakattujen hedelmien ja vihannesten painomerkintöjä –”pakkausten väliltä löytyi suuriakin painoeroja”

Kuluttajaliiton vertailussa selvitettiin, voiko kuluttaja luottaa valmiiksi punnittujen hedelmä- ja vihannestuotteiden painomerkintöihin. Vertailussa selvisi, että erot yksittäisten pakkausten välillä olivat suuria. 

Onko ruokakauppojen tulevaisuus netissä?

Kuluttajaliiton vertailussa selvisi, että suurin osa (81 %) punnituista tuotteista painoi ilmoitetun verran tai sen yli. Useiden tuotteiden kohdalla erot yksittäisten pakkausten välillä olivat kuitenkin suuria.

Selvitykseen valittiin 13 valmiissa pakkauksessa myytävää hedelmä- ja vihannestuotetta. Yhteensä punnittiin 167 tuotetta.


Luumuissa ja nektariineissa eniten vaihtelua

Hedelmät ja vihannekset myydään kaupoissa pääsääntöisesti kilohinnan mukaan paikan päällä punnittuna. Niitä voi kuitenkin ostaa myös pakattuina rasioihin tai pusseihin, jolloin paino on valmiiksi merkittynä pakkaukseen.

– Selvityksen perusteella kuluttaja voi ostaa valmiiksi pakattuja hedelmä- ja vihannestuotteita melko huoletta, kuluttajaekonomisti Paula Pessi kertoo.

– Tarkan euron kuluttaja voi kuitenkin hyötyä eri pakkausten vertailusta, sillä yksittäisten pakkausten väliltä löytyi suuriakin painoeroja, Pessi huomauttaa.

Parhaiten ilmoitetun painon kanssa täsmäsivät perunapussit. Eniten poikkeamaa ilmoitetun painon alle oli nektariinirasioissa ja eniten ylimääräistä puolestaan parsakaaleissa sekä jääsalaattipusseissa.

Eniten miinusta

Kaikki nektariinierät yhtä lukuun ottamatta painoivat vähemmän kuin 500 gramman rasiassa ilmoitettiin, enimmillään jopa 65 grammaa vähemmän. Marjojen kohdalla yksittäiset rasiat saattoivat painaa 20–30 grammaa ilmoitettua vähemmän. Kevyen pensasmustikkarasian kohdalla tämä voi olla jo 15 prosenttia ilmoitetusta painosta.

Eniten extraa

Jääsalaattipusseissa salaattia löytyi yhtä pussia lukuun ottamatta reilusti yli ilmoitetun, enimmillään jopa tuplasti ilmoitetun painon verran. Näissäkin vaihtelu oli suurta, joten kuluttaja voi hyötyä vertailusta. Myös parsakaaleissa oli usein reilusti ekstraa, enimmillään 67 grammaa.

Eniten vaihtelua

Luumuissa ja nektariineissa painot kevyimmän ja painavimman rasian välillä vaihtelivat yli 100 gramman verran.

Kuluttajan luottotuotteet

Parsakaaleista, naposteluporkkanoista ja perunapusseista yksikään ei alittanut ilmoitettua painoa. Naposteluporkkanoiden kevyinkin pussi painoi 5 grammaa yli ilmoitetun.

Lähde: Kuluttajaliitto 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja