Kuluttaja: Laihduttajien suosikkituote voikin lihottaa – "yhtä huono asia kuin rasvaisen ruoan liikasyönti"

vanukas proteiinivanukas suklaa suklaamousse
Kuluttaja-lehti vertaili proteiinivanukkaiden ravintosisällöt ja kysyi asiantuntijalta mielipidettä niiden terveellisyydestä. Shutterstock

Moni tankkaa proteiinia ollakseen paremmassa kunnossa, mutta vaikutus voi Kuluttaja-lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan olla päinvastainen.

Kuluttaja-lehti vertaili suomalaiskaupoista löytyvien proteiinivanukkaiden ravintosisältöjä ja haastatteli asiantuntijaan niiden terveellisyydestä. Asiantuntija ei innostunut tuotteista.

Ylimääräinen proteiini voi jopa lihottaa

Kuluttajan haastatteleman THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalon mukaan mukaan liiallinen proteiini on yhtä haitallista kuin rasvaisen tai suolaisen ruuan liikasyönti. Ylimääräinen proteiini muuttuu elimistössä rasvaksi ja kertyy vyötärölle.

– Makeutusaineita tai proteiinijauhetta sisältäviä ruokia ei voi suositella monipuolisen aterian korvikkeeksi. Välipalana proteiinivanukas on ok. Sokerin pelko on kuitenkin aivan suhteetonta, ja proteiinin liiallinen syöminen on yhtä huono asia kuin rasvaisen tai suolaisen ruoan liikasyönti, Kuusipalo huomauttaa Kuluttaja-lehdessä. 

Vain harvalla suomalaisella on huolta riittävästä proteiinin saannista. Esimerkiksi 60-kiloiselle proteiinin päivittäinen saantisuositus on noin 66–78 grammaa, mutta keskivertoruokavaliosta proteiinia saa jo noin 100 grammaa päivässä.

Ruisleivässä voi olla yhtä paljon proteiinia kuin proteiinivanukkaassa

Kuluttajan vertailemissa proteiinivanukkaissa proteiinia on 200 gramman purkeissa 20 grammaa. Saman proteiinimäärän saa esimerkiksi rahkapurkista, 65 grammasta nyhtökauraa tai 90 grammasta uunikalaa. Myös monen ruisleivän proteiinipitoisuus on samaa luokkaa kuin proteiinivanukkaiden.

Kuluttaja-lehden tuotevertailun kärkeen nousivat suklaanmakuinen Njie ProPud, Milbona Suklaa sekä Ehrmann Tumma suklaa & Minttu

Testaajat vertasivat ProPudin makua Jacky Makupalaan. Lidlin Milbona-suklaavanukkaan koostumus ihmetytti, mutta maku keräsi kiitosta. Kolmannen sijan jakanut Ehrmannin minttusuklaavanukas taas on hyvinkin kiinteää, ja mintun vivahde toimii.

Lähde: Kuluttaja

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.