Kuluttaja: Yllättävät nakkifaktat koottiin – mitä eroa on nakilla ja makkaralla?

shutterstock_227652217
Shutterstock

Kuluttaja-lehti kokosi yhteen yllättäviä nakkifaktoja.

Nakit ovat helppoa arkiruokaa, jota ostetaan etenkin lapsiperheisiin, mutta tiesitkö näitä faktoja tutusta herkusta?

Nakin ja makkaran pieni ero

Vaikka tänä päivänä tuotteita määritellään ahkerasti, ei nakkien ja makkaroiden välille ole yllättäen luotu tarkkaa määritelmää. Virallisesti nakin ja makkaran välistä eroa ei ole määritelty, mutta epävirallisesti nakin erottaa makkarasta sen koon perusteella. Nakki on tehty makkaraa pienempään suoleen ja se on makkaraa kapeampi.

Koneellisesti eroteltu liha

Nakit sisältävät usein koneellisesti eroteltua lihaa, jota ei EU-lainsäädännön mukaan saa kutsua lihaksi. Koneellisesti erotellulla lihalla tarkoitetaan sellaisia ruhonosia, jotka on irrotettu luista koneellisesti puristamalla sen jälkeen, kun suuret lihapalat on leikattu siitä veitsellä.

Lihaan verrattavat valmistusaineet

Nakkien tuoteselosteissa lukee usein, että ne sisältävät lihaan verrattavia valmistusaineita. Näillä tarkoitetaan tavallisimmin koneellisesti eroteltua lihaa, siipikarjan nahkaa, kamaraa eli siannahkaa ja lihan sisältämää rasvaa. Myös sisäelimet lasketaan lihaan verrattaviksi valmistusaineiksi, mutta sisäelimiä ei tavallisesti käytetä nakeissa.

Kevytnakit eivät välttämättä ole kevyitä

Markkinoilla on paljon kevytnakkeja, jotka saattavat olla kevyitä vain verrattuna muihin nakkeihin. Lain mukaan tuotetta saa kutsua kevyeksi, mikäli se sisältää vajaan kolmanneksen vähemmän energiaa kuin vastaavat normaalituotteet.

Kasvisnakeissa kasviksia vain mausteena

Markkinoilla on kasvisnakkeja, jotka sisältävät varsinaisia kasviksia kuitenkin vain mausteena. Kasvisten sijaan valtaosa kasvisnakeista on tofua, joka valmistetaan soijasta tai seitania, joka valmistetaan vehnägluteenista. Kasvisnakit sisältävät myös paljon kasvisöljyä.

Nakit tehdään lampaan suoleen

Nakkeihin kooltaan kaikkein sopivinta on lampaan suoli, jota käytetäänkin paljon. Markkinoilla oleviin nakkeihin käytetään myös keinotekoista, sidekudoksesta valmistettua suolta, jota on erityisen hyvin saatavilla. Pakkauksesta ei tavallisesti selviä, millaista suolta nakin valmistamiseen on käytetty.

Kuorettoman nakin kuori on poistettu

Kuorettomana kaupassa myytävät nakit on aluperin tehty niin ikään kuoreen. Kuorettomien nakkien kohdalla kuoret kuitenkin poistetaan ennen pakkaamista. Kuorettomia nakkeja ostetaan erityisesti lapsiperheiden tarpeisiin.

Nakkeja syödään paljon

Kuluttaja-lehden mukaan suomalaiskotitaloudet käyttivät vuonna 2012 nakkeihin rahaa keskimäärin 39 euroa vuodessa. Jos perheessä oli kaksi huoltajaa, kului nakkeihin tuolloin keskimäärin 60 euroa vuodessa. Käytännössä tämä tarkoittaa noin kahta 300 gramman nakkipakettia kuukaudessa perhettä kohden.

Nakkeja kerran viikossa

Nitriittipitoisuuden vuoksi nakkeja ei ole hyvä syödä useammin kuin kerran viikossa. Nitriitin lisäksi nakit sisältävät turhan paljon suolaa, rasvaa ja fosfaattia päivittäiseen käyttöön.

Miksi lapset rakastavat nakkeja?

Lapsille kaikkein parhaiten maistuvat tavallisesti tutut ruoat. Nakit ovat usein lasten mieleen myös siksi, että ne ovat erityisen miedon makuisia, ja niitä on helppo syödä.

Lähde: Kuluttaja-lehti 3/2015

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja