Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuluttaja: Yllättävät nakkifaktat koottiin – mitä eroa on nakilla ja makkaralla?

Shutterstock
Julkaistu 22.04.2015 13:00

MTV LIFESTYLE

Kuluttaja-lehti kokosi yhteen yllättäviä nakkifaktoja.

Nakit ovat helppoa arkiruokaa, jota ostetaan etenkin lapsiperheisiin, mutta tiesitkö näitä faktoja tutusta herkusta?

LUE MYÖS: Kuluttaja: Nakkien ravintosisällöissä rajuja eroja – pahimmillaan vain 10 prosenttia lihaa!

Nakin ja makkaran pieni ero

Vaikka tänä päivänä tuotteita määritellään ahkerasti, ei nakkien ja makkaroiden välille ole yllättäen luotu tarkkaa määritelmää. Virallisesti nakin ja makkaran välistä eroa ei ole määritelty, mutta epävirallisesti nakin erottaa makkarasta sen koon perusteella. Nakki on tehty makkaraa pienempään suoleen ja se on makkaraa kapeampi.

Koneellisesti eroteltu liha

Nakit sisältävät usein koneellisesti eroteltua lihaa, jota ei EU-lainsäädännön mukaan saa kutsua lihaksi. Koneellisesti erotellulla lihalla tarkoitetaan sellaisia ruhonosia, jotka on irrotettu luista koneellisesti puristamalla sen jälkeen, kun suuret lihapalat on leikattu siitä veitsellä.

Lihaan verrattavat valmistusaineet

Nakkien tuoteselosteissa lukee usein, että ne sisältävät lihaan verrattavia valmistusaineita. Näillä tarkoitetaan tavallisimmin koneellisesti eroteltua lihaa, siipikarjan nahkaa, kamaraa eli siannahkaa ja lihan sisältämää rasvaa. Myös sisäelimet lasketaan lihaan verrattaviksi valmistusaineiksi, mutta sisäelimiä ei tavallisesti käytetä nakeissa.

Kevytnakit eivät välttämättä ole kevyitä

Markkinoilla on paljon kevytnakkeja, jotka saattavat olla kevyitä vain verrattuna muihin nakkeihin. Lain mukaan tuotetta saa kutsua kevyeksi, mikäli se sisältää vajaan kolmanneksen vähemmän energiaa kuin vastaavat normaalituotteet.

Kasvisnakeissa kasviksia vain mausteena

Markkinoilla on kasvisnakkeja, jotka sisältävät varsinaisia kasviksia kuitenkin vain mausteena. Kasvisten sijaan valtaosa kasvisnakeista on tofua, joka valmistetaan soijasta tai seitania, joka valmistetaan vehnägluteenista. Kasvisnakit sisältävät myös paljon kasvisöljyä.

Nakit tehdään lampaan suoleen

Nakkeihin kooltaan kaikkein sopivinta on lampaan suoli, jota käytetäänkin paljon. Markkinoilla oleviin nakkeihin käytetään myös keinotekoista, sidekudoksesta valmistettua suolta, jota on erityisen hyvin saatavilla. Pakkauksesta ei tavallisesti selviä, millaista suolta nakin valmistamiseen on käytetty.

Kuorettoman nakin kuori on poistettu

Kuorettomana kaupassa myytävät nakit on aluperin tehty niin ikään kuoreen. Kuorettomien nakkien kohdalla kuoret kuitenkin poistetaan ennen pakkaamista. Kuorettomia nakkeja ostetaan erityisesti lapsiperheiden tarpeisiin.

Nakkeja syödään paljon

Kuluttaja-lehden mukaan suomalaiskotitaloudet käyttivät vuonna 2012 nakkeihin rahaa keskimäärin 39 euroa vuodessa. Jos perheessä oli kaksi huoltajaa, kului nakkeihin tuolloin keskimäärin 60 euroa vuodessa. Käytännössä tämä tarkoittaa noin kahta 300 gramman nakkipakettia kuukaudessa perhettä kohden.

Nakkeja kerran viikossa

Nitriittipitoisuuden vuoksi nakkeja ei ole hyvä syödä useammin kuin kerran viikossa. Nitriitin lisäksi nakit sisältävät turhan paljon suolaa, rasvaa ja fosfaattia päivittäiseen käyttöön.

Miksi lapset rakastavat nakkeja?

Lapsille kaikkein parhaiten maistuvat tavallisesti tutut ruoat. Nakit ovat usein lasten mieleen myös siksi, että ne ovat erityisen miedon makuisia, ja niitä on helppo syödä.

Lähde: Kuluttaja-lehti 3/2015

Lisää aiheesta:

Kumpi on oikeasti terveellisempää, kasvis- vai lihagrillimakkara? Selvitys paljastaa: Kasvisversiossa jopa 10-kertainen määrä sokeriaKuinka kauan avattu nakkipaketti säilyy jääkaapissa? Suomalainen nakkiasiantuntija paljastaa nyrkkisäännönKumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavatKuluttaja: Ikävä totuus kasvisjuustoista – "eivät välttämättä ole eläintenystävän ratkaisu"Ravitsemusterapeutit varoittavat: Nämä ruoat eivät olekaan terveellisiäPiilotetaanko makkaraan "kaikki jäte"? Totuus makkaroiden raaka-aineista
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 10:21
    Sienet

    Kärpässieniä syönyt puukotti veljeään – "Se trippi oli aika erikoinen"

  • 08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • Eilen17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • Eilen08:19
    Ruoka

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä