Kuluttaja-lehti kokosi yhteen yllättäviä nakkifaktoja.
Nakit ovat helppoa arkiruokaa, jota ostetaan etenkin lapsiperheisiin, mutta tiesitkö näitä faktoja tutusta herkusta?
LUE MYÖS: Kuluttaja: Nakkien ravintosisällöissä rajuja eroja – pahimmillaan vain 10 prosenttia lihaa!
Nakin ja makkaran pieni ero
Vaikka tänä päivänä tuotteita määritellään ahkerasti, ei nakkien ja makkaroiden välille ole yllättäen luotu tarkkaa määritelmää. Virallisesti nakin ja makkaran välistä eroa ei ole määritelty, mutta epävirallisesti nakin erottaa makkarasta sen koon perusteella. Nakki on tehty makkaraa pienempään suoleen ja se on makkaraa kapeampi.
Koneellisesti eroteltu liha
Nakit sisältävät usein koneellisesti eroteltua lihaa, jota ei EU-lainsäädännön mukaan saa kutsua lihaksi. Koneellisesti erotellulla lihalla tarkoitetaan sellaisia ruhonosia, jotka on irrotettu luista koneellisesti puristamalla sen jälkeen, kun suuret lihapalat on leikattu siitä veitsellä.
Lihaan verrattavat valmistusaineet
Nakkien tuoteselosteissa lukee usein, että ne sisältävät lihaan verrattavia valmistusaineita. Näillä tarkoitetaan tavallisimmin koneellisesti eroteltua lihaa, siipikarjan nahkaa, kamaraa eli siannahkaa ja lihan sisältämää rasvaa. Myös sisäelimet lasketaan lihaan verrattaviksi valmistusaineiksi, mutta sisäelimiä ei tavallisesti käytetä nakeissa.
Kevytnakit eivät välttämättä ole kevyitä
Markkinoilla on paljon kevytnakkeja, jotka saattavat olla kevyitä vain verrattuna muihin nakkeihin. Lain mukaan tuotetta saa kutsua kevyeksi, mikäli se sisältää vajaan kolmanneksen vähemmän energiaa kuin vastaavat normaalituotteet.
