Tuoreessa Kuluttaja-lehdessä vertailtiin suomalaiskaupoissakin myytäviä tuttuja sitrushedelmiä. Vertailussa perehdyttiin muun muassa hedelmien alkuperään, terveyshyötyihin sekä siemenpitoisuuksin.
Moni suomalainen ei osaa arvostaa sitrushedelmien sisällä piileviä siemeniä. Ja tottahan se on: mitä enemmän siemeniä välipalamandariinista löytyy, sitä enemmän sen syöminenkin ärsyttää. Todellisuudessa siemeniä kannattaisi kuitekin arvostaa, sillä ne ovat merkki hyvästä hedelmästä.
Siemenetön sitrushedelmä on jalostettu ja mauton
Jos inhoat sitrushedelmien siemeniä, kannattaa Kuluttaja-lehden tekemän vertailun perusteella vältellä mandariineja sekä Valencia-appelsiineja. Niissä siemeniä löytyi eniten. Kuluttaja-lehden haastattelema sitrusasiantuntija Jorma Koskinen kuitenkin muistuttaa, että siemenettömyys viittaa hedelmien jalostukseen.
Mitä eroa on satsumilla, klementiineillä ja mandariineilla?
Kuluttaja-lehdessä kerrotaan, etteivät nämä pikkusitrukset ole edes sukua toisilleen. Kyse on täysin eri hedelmistä. Jos ne saavat kypsyä puussa rauhassa, ne myös maistuvat erilaisilta. Näistä kolmesta makein ja aromikkain on mandariini. Happamin on sen sijaan satsuma, sillä se ei yleensä ole saanut kypsyä loppuun asti ennen Suomeen kuljettamista.
Jos siemeniä ei ole ollenkaan tai on hyvin vähän, hedelmä on jalostettu ja luultavasti myös sen maku ja aromit kärsineet.
