Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuluttaja: Yllättävä totuus sitrushedelmistä – siemeniä ei todellakaan kannata vältellä!

Siemenet ovat sitrushedelmissä itse asiassa hyvä merkki hedelmän laadusta!
Siemenet ovat sitrushedelmissä itse asiassa hyvä merkki hedelmän laadusta!Lehtikuva
Julkaistu 27.01.2016 10:58

MTV LIFESTYLE

Tuoreessa Kuluttaja-lehdessä vertailtiin suomalaiskaupoissakin myytäviä tuttuja sitrushedelmiä.  Vertailussa perehdyttiin muun muassa hedelmien alkuperään, terveyshyötyihin sekä siemenpitoisuuksin.

Moni suomalainen ei osaa arvostaa sitrushedelmien sisällä piileviä siemeniä. Ja tottahan se on: mitä enemmän siemeniä välipalamandariinista löytyy, sitä enemmän sen syöminenkin ärsyttää. Todellisuudessa siemeniä kannattaisi kuitekin arvostaa, sillä ne ovat merkki hyvästä hedelmästä.

Siemenetön sitrushedelmä on jalostettu ja mauton

Jos inhoat sitrushedelmien siemeniä, kannattaa Kuluttaja-lehden tekemän vertailun perusteella vältellä mandariineja sekä Valencia-appelsiineja. Niissä siemeniä löytyi eniten. Kuluttaja-lehden haastattelema sitrusasiantuntija Jorma Koskinen kuitenkin muistuttaa, että siemenettömyys viittaa hedelmien jalostukseen.

Mitä eroa on satsumilla, klementiineillä ja mandariineilla?

Kuluttaja-lehdessä kerrotaan, etteivät nämä pikkusitrukset ole edes sukua toisilleen. Kyse on täysin eri hedelmistä. Jos ne saavat kypsyä puussa rauhassa, ne myös maistuvat erilaisilta. Näistä kolmesta makein ja aromikkain on mandariini. Happamin on sen sijaan satsuma, sillä se ei yleensä ole saanut kypsyä loppuun asti ennen Suomeen kuljettamista.

Jos siemeniä ei ole ollenkaan tai on hyvin vähän, hedelmä on jalostettu ja luultavasti myös sen maku ja aromit kärsineet.

– Lämpimissä maissa kotiviljelijät kasvattavat nimenomaan siemenellisiä lajikkeita. Ne maistuvat parhaalta, Koskinen muistuttaa Kuluttaja-lehdessä.

Valitse kaupassa kiinteä sitrushedelmä

Täydellinen sitrushedelmä on asiantuntija Koskisen mukaan kovakuorinen, kiinteä ja painava. Jos kuori tuntuu sen sijaan löysältä, hedelmä on alkanut kuivua ja se maistuu puulta. Tämä sääntö pätee muihinkin hedelmiin kuin mandariineihin, klementiineihin ja satsumiin. Ainoa poikkeus on sen sijaan verigreippi, joka on makeimmillaan täysin kypsänä, kuori jo hieman pehmenneenä.

Limeteistä kannattaa sen sijaan tarkkailla myös väriä. Ne ovat yllättäen maukkaimmillaan puoliraakoina.

Lähde: Kuluttaja

Lisää aiheesta:

Satsuma, klementiini vai mandariini? Näin hedelmät oikeasti eroavat toisistaanHedelmä, jota kannattaa nyt napata ostoskoriin – makea kuitupommi!Mandariini, klementiini vai satsuma? Sitrushedelmien todelliset erotSatsuma, klementiini vai mandariini? Näin erotat pikkusitrukset toisistaanMyynti moninkertaistunut Suomessa: Mahtava terveyspommi saapui kauppoihin – syötkö sinäkin?Mitä eroa on mandariinilla, satsumalla ja klementiinillä?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:31
    Leivonta

    Liisa yhdisti mokkapalat ja mutakakun – lopputuloksena superhitti!

  • Eilen16:07
    Ruoka

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • Eilen11:05
    Ruoka

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • Eilen08:15
    Ruoka

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • ti14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä