Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuluttaja: Lohi ei ole yhtä terveellistä kuin ennen – tässä syy

Lehtikuva
Julkaistu 07.12.2016 09:01

MTV LIFESTYLE

Suomen syödyin kala, kasvatettu Norjan lohi ei ole Kuluttaja-lehden mukaan enää yhtä terveellistä kuin aiemmin.

Norjalaisessa lohessa on yli puolet vähemmän sydän-­ ja verisuoniterveydelle tärkeitä rasvahappoja kuin vielä kymmenisen vuotta sitten. Asiaa on tutkittu Iso-Britanniassa Stirlingin yliopiston professori Douglas Tocherin toimesta.

Vuonna 2006 sadassa grammassa lohta oli terveellisiä ras­vahappoja 2,74 grammaa. Vuonna 2015 vastaava luku oli enää puolet tästä. Lasku on kiihtynyt vuodesta 2010.

Syy rasvahappojen vähenemiseen löytyy kalojen ravinnosta

Kasvatetun lohen terveellisyyden heiken­tyminen johtuu Kuluttaja-lehden mukaan rehusta, jota kaloille syötetään, sillä nykyisin rehu sisältää vähemmän kalaa kuin ai­emmin. Aiemmin kasvatettua kalaa on ruo­kittu kalajauholla ja ­öljyllä, mutta ylikalastuksen vuoksi tänä päivänä rehun sisältämää kalaa on kor­vattu kasviproteiinilla sekä kasviöljyllä.

– Emme voisi syödä ny­kyisiä määriä halpaa norjalaista lohta ja kotimaista kirjolohta, jos rehut eivät oli­si muuttuneet, erikoistutkija Jouni Vielma Luonnonvarakeskus Lukesta kertoo Kuluttaja-lehdelle.

Lähde: Kuluttaja

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Asiantuntija kertoo, mitä kalaa suomalaisten kannattaa syödäUusi vaikutus syöpäriskiin paljastui: Näin paljon kalaa kannattaa syödä viikossa Kalankasvatuksen ympäristövaikutukset Suomessa ovat vähentyneet 80-luvulta – kalat sulattavat rehua paremmin kuin ennenRaaka-aine, joka on nyt Suomessa suositumpaa kuin koskaan: "Terveysvaikutukset ovat todella merkittävä tekijä" Silakka ei maistu suomalaisille entiseen tapaan – viljelty kala syrjäytti silakanMakkaramiehetkin innostuivat – onko broileri oikeasti terveellistä?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:44
    Ruoka

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • Eilen09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle