Kuluttaja: Lohi ei ole yhtä terveellistä kuin ennen – tässä syy
Suomen syödyin kala, kasvatettu Norjan lohi ei ole Kuluttaja-lehden mukaan enää yhtä terveellistä kuin aiemmin.
Norjalaisessa lohessa on yli puolet vähemmän sydän- ja verisuoniterveydelle tärkeitä rasvahappoja kuin vielä kymmenisen vuotta sitten. Asiaa on tutkittu Iso-Britanniassa Stirlingin yliopiston professori Douglas Tocherin toimesta.
Vuonna 2006 sadassa grammassa lohta oli terveellisiä rasvahappoja 2,74 grammaa. Vuonna 2015 vastaava luku oli enää puolet tästä. Lasku on kiihtynyt vuodesta 2010.
Syy rasvahappojen vähenemiseen löytyy kalojen ravinnosta
Kasvatetun lohen terveellisyyden heikentyminen johtuu Kuluttaja-lehden mukaan rehusta, jota kaloille syötetään, sillä nykyisin rehu sisältää vähemmän kalaa kuin aiemmin. Aiemmin kasvatettua kalaa on ruokittu kalajauholla ja öljyllä, mutta ylikalastuksen vuoksi tänä päivänä rehun sisältämää kalaa on korvattu kasviproteiinilla sekä kasviöljyllä.
– Emme voisi syödä nykyisiä määriä halpaa norjalaista lohta ja kotimaista kirjolohta, jos rehut eivät olisi muuttuneet, erikoistutkija Jouni Vielma Luonnonvarakeskus Lukesta kertoo Kuluttaja-lehdelle.
Lähde: Kuluttaja
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia