Kuluttaja: Lohi ei ole yhtä terveellistä kuin ennen – tässä syy

22119766(1)
Lehtikuva

Suomen syödyin kala, kasvatettu Norjan lohi ei ole Kuluttaja-lehden mukaan enää yhtä terveellistä kuin aiemmin.

Norjalaisessa lohessa on yli puolet vähemmän sydän-­ ja verisuoniterveydelle tärkeitä rasvahappoja kuin vielä kymmenisen vuotta sitten. Asiaa on tutkittu Iso-Britanniassa Stirlingin yliopiston professori Douglas Tocherin toimesta.

Vuonna 2006 sadassa grammassa lohta oli terveellisiä ras­vahappoja 2,74 grammaa. Vuonna 2015 vastaava luku oli enää puolet tästä. Lasku on kiihtynyt vuodesta 2010.

Syy rasvahappojen vähenemiseen löytyy kalojen ravinnosta

Kasvatetun lohen terveellisyyden heiken­tyminen johtuu Kuluttaja-lehden mukaan rehusta, jota kaloille syötetään, sillä nykyisin rehu sisältää vähemmän kalaa kuin ai­emmin. Aiemmin kasvatettua kalaa on ruo­kittu kalajauholla ja ­öljyllä, mutta ylikalastuksen vuoksi tänä päivänä rehun sisältämää kalaa on kor­vattu kasviproteiinilla sekä kasviöljyllä.

– Emme voisi syödä ny­kyisiä määriä halpaa norjalaista lohta ja kotimaista kirjolohta, jos rehut eivät oli­si muuttuneet, erikoistutkija Jouni Vielma Luonnonvarakeskus Lukesta kertoo Kuluttaja-lehdelle.

Lähde: Kuluttaja

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!