Kuluttaja: Kalliimmat oliiviöljyt eivät ehkä olekaan sitä, mitä luulet – halpis-Pirkka voitti makutestissä Stockmannin

oliiviöljy
Shutterstock

Kuluttaja-lehden testit paljastivat, että oliiviöljypullojen sisältö ei aina vastaa sitä, mitä etiketeissä lukee. 

Kuluttaja-lehti testasi 10 suomalaiskaupoissa myytävää ekstraneitsyt-laatuista oliiviöljyä. Kaksi öljyä reputti testin. Kyseessä ovat testin toiseksi ja kolmanneksi kalleimmat tuotteet.

Yksi öljyistä ei ollut sitä, mitä piti

Kreikkalainen Gaea ei laboratoriotestin perusteella täyttänyt ekstraneitsyen määritelmää. Maistelussa Gaea kuitenkin luokiteltiin ekstraneitsyeksi.  

Ekstraneitsyt- ja neitsytöljyt valmistetaan erottamalla öljy oliiveista mekaanisesti. Niitä alempien luokkien öljyissä on käytetty kemiallisin menetelmin jalostettuja öljyjä. Ekstraneitsytoliiviöljy valmistetaan hellävaraisesti alhaisissa lämpötiloissa. 

Makuraadin yllätti erityisesti kalliimman hintaluokan italialainen Zeta-öljy. Se ei maistunut ekstraneitsyt-laatuiselta, vaan jopa eltaantuneelta, mikä pudotti tuotteen makupisteet minimiin. Eltaantuneen maun syy ei selvinnyt testissä. 

Halvemman hintaluokan öljy voitti makutestin

Kuluttaja-lehden mukaan oliiviöljyt ovat yksi maailman säännellyimpiä elintarvikkeita. Ekstraneitsyt on oliiviöljyn laatuluokista korkein, mutta ekstraneitsyt-öljyjenkin välillä on eroja. Kuluttajan testissä litrahinnaltaan alle 7 euron Pirkka-tuotemerkin oliiviöljy osoittautui yhtä laadukkaaksi ja maukkaaksi kuin kalliimpi, Stockmann Delicatesin yli 19 euron öljy. Pirkka sai testissä paremmat kokonaispisteet.

Makutestin voittajaksi nousikin keskinhintainen Borges, joka sisältää myös EU:n ulkopuolelta tulleita öljyjä. Testin kakkonen, Memmas Knossos, on kokonaan kreetalaista alkuperää. Kolmanneksi ylsi Bertolli, joka on myös edullisemman hintaluokan öljy. 

Lähde: Kuluttaja

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja