Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuluttaja: Atrian "Suomalainen pekoni" valmistetaankin Ruotsissa

Atria vaihtaa pekonituotteensa nimeä.
Atria vaihtaa pekonituotteensa nimeä.Shutterstock/Atria
Julkaistu 05.03.2021 08:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kuluttaja-lehdessä uutisoidaan Atrian pekonin hämmennystä herättävästä nimestä: miksi pekonin tuotenimessä sanotaan "suomalainen", kun tuote valmistetaan Ruotsissa?

Kuluttaja-lehti bongasi kaupassa pekonitarjouksen: hyllyssä oli iso erä Atrian Suomalainen pekoni -nimistä tuotetta, mutta sen alapuolella alkuperämaaksi ilmoitettiinkin Ruotsi. Mistä oikein on kyse?

Pekoni ei ole "täysin ruotsalaista". Atria kertoo Kuluttajalle, että kyseinen pekoni valmistetaan suomalaisesta, Nurmossa teurastetusta ja leikatusta lihasta. Tämän jälkeen liha kuitenkin kuljetetaan Ruotsiin valmistettavaksi ja pakattavaksi. 

Atrialta kerrotaan, että pekoni valmistetaan suomalaisesta lihasta, joka teurastetaan ja leikataan Nurmossa. Sieltä liha kuljetetaan Ruotsiin valmistettavaksi ja pakattavaksi.

Kuluttaja otti yhteyttä Ruokavirastoon ja tiedusteli ylitarkastaja Tuulikki Lehdolta, onko Atrian pekonin nimi harhaanjohtava. Lehto ei ottanut suoraan kantaa yksittäiseen tuotteeseen, mutta totesi että ylipäätään "Suomalainen pekoni" -nimellä myytävän tuotteen alkuperämaa tulee olla Suomi. Lihan ollessa suomalaista, mutta valmistuksen tapahtuvan Ruotsissa, tulee alkuperämaaksikin merkittävä Ruotsi.

Atria vaihtaa tuotteen nimeä – aiemmin kohistiin Pirkan meetvurstista

Jatkossa Atrian pekonia ei enää myydä nimellä "Suomalainen pekoni". Kuluttaja-lehden mukaan Ruokavirasto olisi ottanut tuotteen tarkempaan selvitykseen, mutta tarvetta ei luultavasti ole, sillä lihayhtiö vaihtaa itse tuotteen nimeä. Maaliskuussa tuotteen nimeksi vaihtuu Atria Pekoni. tuote on jo vaihtanut nimeään.

Atrian nettisivuilla

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun elintarvikkeen nimitys herättää kysymyksiä tuotteen alkuperämaasta. Vuonna 2017 keskusteltiin muun muassa Pirkan kotimainen meetvursti -tuotteesta, jonka liha ei ollut peräisin Suomesta. Nimelle oli kuitenkin olemassa lailliset perusteet.

– Kotimainen meetvursti on vakiintunut kauppanimi kuten esimerkiksi venäläinen meetvursti ja lyypekkiläinen meetvursti tai turkkilainen jogurtti. Kauppanimi kuvaa tuotteen ominaisuuksia ja makua, ei alkuperää. Teknisesti ottaen nimi on oikein ja Eviran elintarviketieto-oppaan mukainen, sanoi Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo tuolloin.

Asiakkaiden kysymykset ja näkökulmat saivat K-ryhmän kuitenkin pohtimaan meetvurstikysymystä uudestaan. Näin ollen lihan alkuperään tehtiin muutos.

– Ymmärrämme, että Pirkka kotimaisen meetvurstin nimi on ollut harhaanjohtava. Haluamme korjata tämän ja muutamme Pirkka kotimaisen meetvurstin lihojen alkuperän suomalaiseksi. Pyrimme valitsemaan Pirkka-tuotesarjaan suomalaisia tuotteita aina, kun se on mahdollista. Kaikki Pirkka-sarjan tuoreet lihat ovatkin suomalaisia, Kalervo kommentoi tuolloin. 

Lue myös: Kokki paljastaa simppelin salaisuuden täydelliseen pekoniin – monet sortuvat kriittiseen paistovirheeseen

Pekonia burgerin väliin? Testaa Pasin ja Matiaksen hittiresepti, raparpekonihillo:

1:00Täydellinen vaikka burgerin väliin – testaa Pasin ja Matiaksen uusi hittiresepti, raparpekonihillo

Lähde: Kuluttaja

Lisää aiheesta:

Saako kasvispihviä kutsua burgerpihviksi? KHO:lta ratkaisu vuosia kestäneeseen "kasvilihagateen"Johtaako "Suomessa pesty" -merkintä espanjalaisessa salaattisekoituksessa harhaan? Näin vastaa valmistajaSalaattiraivo puhkesi: S- ja K-kaupat markkinoivat espanjalaista salaattia suomalaisena, koska se on "Suomessa pestyä" Suomalaisfirmalta miljoonainvestointi yhteen tuotteeseen – Ruokavirasto kielsi nimen käytön: "Tuntuu hullulta, että viranomainen heittää kapuloita rattaisiin"Pouttu ei saa enää käyttää tuotteistaan nimeä ”kasviliha” – toimitusjohtaja pöyristyi: "Tarkoittaa meille 500 000 euron vahinkoja"Pirkan kotimainen meetvursti ei olekaan kotimaista: "Ymmärrämme, että nimi on ollut harhaanjohtava"
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat