Kulkeutuuko Suomeen hedelmien mukana vaarallisia hyönteisiä?

banaani
Shutterstock

Voiko Suomessa myytävien hedelmien joukosta löytyä harvinaisia hyönteisiä? Makuja.fi otti selvää.

Telegraph uutisoi walesilaisen perheenäidin ikävästä löydöksestä. Paikallisesta Tesco-supermarketista ostettujen banaanien joukosta löytyi vaarallisen brasilianvaeltajahämähäkin poikasia. Makuja.fi otti selvää, voisiko vastaavanlaisia löydöksiä tehdä myös Suomessa.

– Aika harvinaisia tapauksia, maahantuojayritys Veikko Laine Oy:n myyntipäällikkö Stefan Näsman kertoo.

Älä pelkää banaaneja

Omassa keittiössä lepääviä banaaneja ei kannata suinkaan hämähäkkien pelossa jättää syömättä. Tapaukset, joissa banaanien joukosta löytyy hyönteisiä tai muita eläimiä, ovat hyvin epätavallisia.

Banaanien matka alkuperämaasta Suomeen on pitkä ja monimutkainen. Jotta banaanit kestävät pitkän kuljetuksen moitteettomassa kunnossa, ne pakataan hyvin tarkasti. Tämän ruljanssin aikana myös niissä lymyilevistä eläimistä päästään eroon liki kokonaan.

– Banaanit pestään ja leikataan ennen kuin ne laitetaan laatikoihin, ja ne kulkevat vesialtaissa, Näsman toteaa.

Banaanit "nukkuvat" kuljetuksen ajan

Banaanit käyvät läpi prosessin, josta hyönteisten ja muiden eläinten on äärimmäisen vaikea selvitä hengissä. Kenties suurin haaste banaanien joukossa lymyilevien eläinten elossa pysymiselle on vaihe, jossa raakana poimittu banaani kypsytetään.

– Kun banaani kypsytetään, niin se laitetaan sellaiseen banaanihuoneeseen. Sieltä poistetaan pääsääntöisesti kokonaan happi vuorokaudeksi – ja ehkä vähän pidemmäksikin ajaksi tarvittaessa. Kun banaanit tulevat tropiikista, niin laivan ruumasta poistetaan n. 90 prosenttia hapesta eli banaanit tavallaan nukutetaan, Näsman kertoo.

– Ötökän on siellä aika heikko pysyä elossa, hän selittää.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja