Juotko paljon kahvia? Tässä addiktiollesi nerokkaat perustelut, joilla saat kaverisi hiljaisiksi

kahvi
Kahvista kuittailua ei kannata kuunnella. Shutterstock

Kahvinystäville kuittaillaan usein kofeiiniaddiktiosta, mutta tieteen keinoin todistetuilla heitoilla saat kuittailijat heti kättelyssä hiljentymään.

Maailma on täynnä pahempiakin houkutuksia, mutta usein kahvia kuppitolkulla juovat saavat kuulla kevyttä kuittailua. Tämä siitäkin huolimatta, että kahvi on oikeastaan todella terveellinen juoma – ainakin silloin, jos ei sen seassa ole roppakaupalla kermaa ja sokeria.

Oletko joutunut häväistyksi kofeiiniaddiktiosi vuoksi? Tässä sinulle sopivat sutkautukset, joilla saat seuraavalla kerralla kahvinvihaajat hiljaisiksi.

1. "Jos en haluaisi elää pidempään, vähentäisin taatusti kahvin juontia"

Circulation-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan niillä ihmisillä, jotka joivat 3–5 kuppia kahvia päivässä, oli 15 prosenttia pienempi riski ennenaikaiseen kuolemaan verrattuna niihin ihmisiin, jotka eivät juoneet lainkaan kahvia.

2. "Tiedätkö, mitä rakastan melkein yhtä paljon kuin kahvia? Hampaitani! Onneksi tämä kupillinen pitää ne suussani"

Bostonin yliopiston tutkijat huomasivat, että ainakin yhden kupillisen kahvia päivässä juoneiden ihmisten hampaissa oli vähemmän merkkejä luukadosta, joka on suuri varoitusmerkki hammassairauksista.

3. "Valitettavasti en voi nyt puhua, taistelen Alzheimeria vastaan"

Tutkimuksen mukaan 3–5 kuppia kahvia päivässä voi vähentää 65 prosentilla riskiä sairastua Alzheimerin tautiin tai dementiaan myöhemmin elämässä.

4. "Tämä on vasta ensimmäinen kupillinen – toivon juovani suositellut viisi!"

Erään vuoden 2015 raportin mukaan kohtuullinen kahvin nauttiminen (korkeintaan viisi kupillista päivässä) tekee hyvää terveydelle.

5. "Tein sen treenini vuoksi"

Kalorivapaata polttoainetta treeneihin? Kyllä, kiitos. Tutkijat ovat huomanneet, että kahvi antaa buustia kestävyydelle auttaen näin treenaamaan pidempään ja kovemmin.

6. "Mutta enkö ansaitse olla onnellinen?"

Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ne naiset, jotka joivat 2–3 kupillista kahvia päivässä, vähensivät masennukseen sairastumisen riskiään 15 prosentilla verrattuna naisiin, jotka joivat kahvia kupillisen tai vähemmän viikossa.

7. "Rauhoitu, tämä on yhtä nesteyttävää kuin vesi"

Unohda huhu siitä, että kahvi kuivattaa elimistösi. PLOS ONE -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ei huomattu nesteytyksen suhteen mitään eroa veden ja kahvin välillä.

8. "Pidän ihoni upeana"

Ihosyöpä kuriin suojakertoimilla – ja kahvilla. Kahvi yhdistettiin eräässä tutkimuksessa vähentyneeseen riskiin sairastua tyvisolusyöpään.

9. "Joten itsekö suosit kipeitä lihaksia?"

Journal of Strength & Conditioning Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ne tutkimukseen osallistuneet, jotka nauttivat kofeiinia tuntia ennen painonnostoa kokivat huomattavasti vähemmän arkuutta 2–3 päivää treenin jälkeen verrattuna niihin, jotka eivät kofeiinia nauttineet. Toisen tutkimuksen mukaan kahvi auttaa myös polttamaan 15 prosenttia enemmän kaloreita treenin jälkeen.

10. "Yritän unohtaa, mitä sanoit, mutta tämä kahvi tekee vain niin hyvää muistilleni"

John's Hopkinsin yliopiston mukaan kofeiini antaa pitkäaikaismuistillesi buustia, ja vaikutukset pysyvät vuorokauden ajan kupillisen nauttimisesta.

11. "En mieluusti haluaisi diabetesta"

Kahvia juovien riski sairastua kakkostyypin diabetekseen on paljon pienempi kuin kahvia juomattomien. Eikä sitä tarvitse edes juoda paljon! European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan niillä, jotka joivat 1,5 kupillista päivässä, oli 54 prosenttia pienempi riski sairastua.

12. "Vihaatko antioksidantteja?"

Hedelmistä ja vihanneksista löytyviä todella terveellisiä yhdisteitä löytyy myös kahvista. Erään tutkimuksen mukaan kahvi on suurin antioksidanttien lähde Amerikassa, sillä sitä juodaan enemmän kuin esimerkiksi mustikoita syödään.

13. "Särjet sydämeni – kirjaimellisesti"

Erään japanilaistutkimuksen mukeen niillä ihmisillä, jotka joivat ainakin kupillisen kahvia päivässä, oli 20 prosenttia pienempi riski saada halvaus, verrattuna ihmisiin, jotka harvemmin joivat kahvia.

Millaisen matkan kahvi kulkee ennen kuppiisi päätymistään? Katso videolta:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja