Kuinka kauan viini säilyy avattuna?

viini
Shutterstock

Tiedätkö, kuinka kauan eri viinit säilyvät moitteettomassa kunnossa vielä avaamisen jälkeen?

Joskus käy niinkin hassusti, että viiniä jää suurista suunnitelmista huolimatta yli. Ota selvää, kuinka kauan eri viinilaadut kestävät säilytystä!

Kuohuviini

Kun kuohuviini on suljettu tarkasti siihen tarkoitetulla tulpalla, säilyy se jääkaapissa 1–3 päivää. Kuohuviinin säilyvyysaika ei ole kovin pitkä, sillä siitä hiilihapot katoavat erityisen nopeasti. Klassisin metodein valmistetut kuohuviinit kuten cava ja samppanja säilyvät kuitenkin hieman kauemmin – toisin kuin esimerkiksi prosecco.

Kevyt tai makea valkoviini sekä roséviini

Winefolly.com-sivuston mukaan korkilla suljettu kevyt tai makea valkoviini sekä tavallinen roséviini säilyvät jääkaapissa moitteettomassa kunnossa yleensä 5–7 päivää. Jotkin tähän kategoriaan kuuluvat viinit kuten ranskalaiset rieslingit tai sauvignon blancit voivat maistua vuorokauden jälkeen jopa paremmalta kuin ensimaistamisella.

Täyteläinen valkoviini

Kun kyse on täyteläisestä valkoviinistä, on siinä usein kevyttä valkoviiniä vähemmän happoa, ja tästä syystä avatut pullot täyteläistä valkoviiniä eivät säily yhtä hyvin edes jääkaapissa. Korkilla suljettu täyteläinen valkoviini säilyy jääkaapissa juomakelpoisena 3–5 päivää.

Punaviini

Mitä enemmän punaviinissä on tanniineja ja happoa, sitä kauemmin se säilyy jääkaapissa avaamisen jälkeen moitteettomassa kunnossa. Avattu punaviinipullo säilyy korkilla suljettuna 3–5 päivää juotavassa kunnossa. Avattu punaviini säilyy kaikkein parhaiten viileässä ja pimeässä. Jos viinien säilytykseen ei ole kotona siihen tarkoitettua kaappia, kannattaa avattu punaviini säilyttää ennemmin jääkaapissa, kuin huoneenlämmössä.

Väkevä viini

Väkevät viinit säilyvät muita viinejä huomattavasti pidempään avattuina, sillä ne ovat nimensä mukaisesti erityisen vahvoja viineiksi. Valo ja lämpö vaikuttavat kuitenkin haitallisesti väkeväänkin viiniin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että väkevä viini säilyy sitä kauemmin käyttökelpoisena, mitä makeampaa se on – kuitenkin vähintään 28 päivän ajan.

Laatikkoviinit

Jos viiniä jää usein yli, saattaa laatikkoviini olla suuresta koostaan huolimatta kaikkein paras valinta viinin ystävälle, sillä laatikossa viini kestää tavallista kauemmin myös avaamisen jälkeen. Laatikossa sekä puna- että valkoviini säilyy jääkaapissa moitteettomana ainakin 2–3 viikkoa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja