Kuinka kauan avattu nakkipaketti säilyy jääkaapissa? Suomalainen nakkiasiantuntija paljastaa nyrkkisäännön

Nakit nakkipaketti nakki
Kuinka kauan avattu nakkipaketti oikeastaan säilyy jääkaapissa? Shutterstock

Nakit maistuvat suomalaisille ja Suomen suosituin nakkiruoka on perinteinen nakkikeitto. HKScanilta kerrotaan, mitkä kaikki seikat vaikuttavat nakkien säilyvyyteen. 

Nakit kuuluvat suomalaisissa kodeissa sekä arkeen että juhlaan. Nakkeja popsitaan perunasalaatin kyljessä vappuna ja uutenavuotena, ja ne liittyvät vahvasti myös arkiruoanlaittoon. 

Nakkien suosiota selittävät ruoanvalmistuksen nopeus, helppous ja monipuolisuus: niistä valmistuvat niin keitot, kastikkeet, padat, uuni- kuin pannuruoatkin. Yleensä ne maistuvat sekä lapsille että aikuisille.

– Nakithan ovat varsinaista pikaruokaa. Nopeinta silloin, kun syödään kylmiä nakkeja paketista sellaisenaan,  toteaa lihavalmisteiden kategoriapäällikkö Marika Rikkonen HKScanista.

Kuinka kauan nakit säilyvät jääkaapissa?

Aina kaikkia nakkeja ei tule käytettyä yhdellä kerralla. Nakit säilyvät hyvin, kun muistaa muutamat nyrkkisäännöt. Rikkosen mukaan avatun nakkipaketin säilyvyyteen vaikuttavat muun muassa jääkaapin lämpötila ja puhtaus. Jääkaapin lämpötilan tulisi olla 2–6 astetta plussan puolella. 

"Nakit suositellaan syömään aina 2–3 päivän kuluessa avaamisesta, edellyttäen että säilyvyysaikaa on jäljellä"

–  Nakkien säilyvyyteen vaikuttaa myös se, missä vaiheessa säilyvyysaikaa pakkaus on avattu. Jos paketin avaa säilyvyysajan alkuvaiheessa, niin säilyvyys on parempi. Nakit suositellaan syömään aina 2–3 päivän kuluessa avaamisesta, edellyttäen että säilyvyysaikaa on jäljellä.

Rikkosen mukaan avattu nakkipaketti kannattaa laittaa vielä jääkaapissa suljettuun pussiin. Ylimääräiset nakit voi aina myös pakastaa.

Nakkeja jo 1950-luvulta

HK:n Aitonakki on yksi Suomen suosituimmista nakeista. Luonnonsuoleen tehty nakki on ollut vuonna 1949 perustetun Helsingin Kauppiaitten eli HK:n valikoimissa pitkään, todennäköisesti jo 1950-luvulta lähtien. Kyseisen nakin syntymävuodeksi katsotaan kuitenkin vuosi 1962, jolloin Helsingin Kauppiaissa ryhdyttiin pakkaamaan luonnonsuolinakkeja muovipussiin, ja pakkaukseen saatiin mukaan tuotteen ja valmistajan nimi. Tätä ennen nakit myytiin irtotiskistä ja käärittiin asiakkaalle paperiin tai paperipussiin eikä valmistajan nimi ollut näkyvillä.

Muita suuria nakkivalmistajia Suomessa ovat muun muassa Atria ja Snellman.

Lähde: HKScan

***

Löytyykö kaapista nakkeja? Tee nakkikastiketta ruskea kastike -pohjaan:

0:45

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja