Kuinka juhlaruoat säilyvät helteellä? Asiantuntija vastaa

ruokatarjoilu,-juhlat
Juhlaruoat saa säilymään säässä kuin säässä. Shutterstock

Kesällä vietetään useita juhlia, mutta erityisesti helteellä on hankala varmistaa ruokien säilyvyys.

Sää tuottaa juhlien ruokailutarjonnalle muutamia haasteita. Hyvällä suunnittelulla asia kuitenkin sujuu hyvinkin helposti. Ruoka- ja kotitalousasiantuntija Asta Asunmaa kertoo Makuja.fi:n lukijoille näppäriä vinkkejä ruoan säilyvyyden takaamiseksi.

Ulkona tapahtuva ruokatarjoilu kannattaa suunnitella erityisen huolella, sillä haasteena on useimmiten sää. Kylmällä ja tuulisella ilmalla lämpimät ruoat ja juomat jäähtyvät nopeasti, helteellä puolestaan kylmät tarjottavat lämpiävät liikaa.

– Erilaisia termosastioita ja -kannuja kannattaa pitää apuna tarjoilussa. Tarjoilu tulee järjestää paikkaan, johon ei suoraan aurinko pääse paistamaan, Asunmaa kertoo.

– Ylimääräinen jääkaappi tai tehokkaat kylmälaukut auttavat säilytyksessä, tarjolle panoon on mietittävä omat ratkaisunsa. Kylmäkallet, jääpalat, kylmäkivet sekä hiilihappojää tarjoiluastioiden alla auttavat kylmänä säilymisessä, Asunmaa lisää.

Maa- ja kotitalousnaisien kotitalousasiantuntija ehdottaa, että ruokia ja juomia kannattaa tarjoilla vähän kerrallaan. Tällöin ruoka ja juoma kuluu tarjoiluastioista nopeammin ja astiat voidaan vaihtaa uusiin täysiin pienin väliajoin.

–  Tarjottavat kannattaa joko viedä kylmään tai peittää odottelun ajaksi, mikäli tulee taukoa tarjoiluihin esimerkiksi ohjelman vuoksi.

Missä järjestyksessä ruoat kannattaa laittaa esille?

Asunmaan mukaan ruoka kannattaa kattaa pöytään siten, että alkupäähän sijoitetaan kylmät tarjottavat; salaatit, leikkeleet ja suolakalat. Heti niiden perään voi asettaa sitten lämpimät lisukkeet ja ruoat. Kotitalousasiantuntijan mukaan useimmiten lämpimistä ruoista katetaan ensin kasvislisäkkeet, kalat, lihat ja peruna. Mitä muuta kattauksessa kannattaa vielä ottaa huomioon?

– Mikäli tarjolla on kylmiä kaloja, voidaan perunaa tarjota sekä noutopöydän alussa että lopussa. Kotona noutopöydän järjestykseen voi vaikuttaa myös astioiden koko ja pöydän muoto, Asunmaa kertoo.

– Alkuun voidaan laittaa ruoat joita toivotaan kuluvan enemmän, sillä lautasen täyttyessä useimmiten myös ottomäärät pienenevät. Leivät, levitteet ja juomat katetaan joko viimeiseksi noutopöytään tai erikseen muualle, kotitalousasiantuntija lisää.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!