Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kriittinen virhe pilaa pakastetun lihan ja vihannekset – näin sulatat oikein!

Sulata jäätynyt jauheliha kylmässä vedessä.
Sulata jäätynyt jauheliha kylmässä vedessä.Shutterstock
Julkaistu 03.09.2016 08:01

MTV LIFESTYLE

Usein suositellaan sulattamaan pakastettu ruoka hitaasti jääkaapissa. Tämä ei kuitenkaan ole paras mahdollinen tapa.

Göteborgin teknillinen tutkimuslaitos on tutkinut ruuan sulattamista erilaisilla tavoilla. Yleinen tieto on, että ruoka tulisi jäädyttää mahdollisimman nopeasti, mutta myös nopea sulattaminen on monessa tapauksessa paras vaihtoehto.

Esimerkiksi nopeasti sulatettu liha on mehevämpää ja maukkaampaa, kun sen sulattaa nopeasti. Sulatuksen voi tehdä vaikka tiskialtaassa, joka on täytetty kylmällä tai haalealla vedellä. Myös kalan voi sulattaa samalla tavalla.

Nopea sulatus kylmässä vedessä perustuu siihen, että vesi johtaa lämpöä paremmin kuin ilma. Mitä nopeammin ruoka sulaa, sitä parempaa se on.

Jäätyneet vihannekset voi sulattaa nopeasti laittamalla ne hetkeksi kiehuvaan veteen tai höyryttämällä pikaisesti.

Yleinen harhaluulo

Sulattaminen jääkaapissa on iskostunut vahvasti monien mieliin.

– Useimmat tietävät, että ruoka tulisi jäädyttää mahdollisimman nopeasti, mutta sama koskee myös sulattamista, Susanne Ekstedt Göteborgin teknillisestä tutkimuslaitoksesta kertoo.

Norjan ympäristötieteen ja biologian yliopiston professori Bjørg Egelandsdalin mukaan koskaan ei ole ollut olemassa sellaista näyttöä, että ruoka tulisi sulattaa jääkaapissa. Jääkaappisulatus voi perustua siihen, että se olisi hygieenisempi tapa sulattaa ruokaa.

On totta, että monet elintarvikkeet tulee säilyttää jääkaapissa, mutta nopea sulatus ja heti sen jälkeen tapahtuva ruoan valmistaminen ei vaikuta ruoan laatuun.

Pitkällä sulattamisella syntyy suurempia jääkiteitä, jotka taas tuhoavat ruokaa enemmän. Se tekee esimerkiksi lihasta kuivempaa ja sitkeämpää. Vihannekset taas muuttuvat vetisiksi ja pehmeiksi.

Erityisesti suurten lihapalojen sulattaminen jääkaapissa on usein hankalaa. Kestää kauan, kunnes liha on sulanut kokonaan. Tässä vaiheessa päälimäiset kerrokset ovat voineet jo kärsiä.

Lähde: Forskning.no

Lisää aiheesta:

Ruotsalaisasiantuntijalta bakteerivaroitus: Koskee erityisesti lihatuotteitaLöytyykö pakastimestasi jauhelihaa? Älä tee tätä virhettäVältä pakastusmokat! Näin käy, jos pakastat kananmuniaPakastatko jauhelihaa? Älä vaan tee näitä mokia7 virhettä, joihin moni sortuu pakastevihannesten kanssa – ethän tee näin? Voiko lihan pakastaa uudelleen? Asiantuntija paljastaa totuuden ruokamyyteistä
VihanneksetLihaPakastaminenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli

  • 4.5.20:35
    Terveys ja hyvinvointi

    Hedelmät ja vihannekset eivät ole enää yhtä ravitsevia kuin 70 vuotta sitten – tässä syyt