Kriittinen virhe pilaa pakastetun lihan ja vihannekset – näin sulatat oikein!

jäädytetty jauheliha
Sulata jäätynyt jauheliha kylmässä vedessä. Shutterstock

Usein suositellaan sulattamaan pakastettu ruoka hitaasti jääkaapissa. Tämä ei kuitenkaan ole paras mahdollinen tapa.

Göteborgin teknillinen tutkimuslaitos on tutkinut ruuan sulattamista erilaisilla tavoilla. Yleinen tieto on, että ruoka tulisi jäädyttää mahdollisimman nopeasti, mutta myös nopea sulattaminen on monessa tapauksessa paras vaihtoehto.

Esimerkiksi nopeasti sulatettu liha on mehevämpää ja maukkaampaa, kun sen sulattaa nopeasti. Sulatuksen voi tehdä vaikka tiskialtaassa, joka on täytetty kylmällä tai haalealla vedellä. Myös kalan voi sulattaa samalla tavalla.

Nopea sulatus kylmässä vedessä perustuu siihen, että vesi johtaa lämpöä paremmin kuin ilma. Mitä nopeammin ruoka sulaa, sitä parempaa se on.

Jäätyneet vihannekset voi sulattaa nopeasti laittamalla ne hetkeksi kiehuvaan veteen tai höyryttämällä pikaisesti.

Yleinen harhaluulo

Sulattaminen jääkaapissa on iskostunut vahvasti monien mieliin.

– Useimmat tietävät, että ruoka tulisi jäädyttää mahdollisimman nopeasti, mutta sama koskee myös sulattamista, Susanne Ekstedt Göteborgin teknillisestä tutkimuslaitoksesta kertoo.

Norjan ympäristötieteen ja biologian yliopiston professori Bjørg Egelandsdalin mukaan koskaan ei ole ollut olemassa sellaista näyttöä, että ruoka tulisi sulattaa jääkaapissa. Jääkaappisulatus voi perustua siihen, että se olisi hygieenisempi tapa sulattaa ruokaa.

On totta, että monet elintarvikkeet tulee säilyttää jääkaapissa, mutta nopea sulatus ja heti sen jälkeen tapahtuva ruoan valmistaminen ei vaikuta ruoan laatuun.

Pitkällä sulattamisella syntyy suurempia jääkiteitä, jotka taas tuhoavat ruokaa enemmän. Se tekee esimerkiksi lihasta kuivempaa ja sitkeämpää. Vihannekset taas muuttuvat vetisiksi ja pehmeiksi.

Erityisesti suurten lihapalojen sulattaminen jääkaapissa on usein hankalaa. Kestää kauan, kunnes liha on sulanut kokonaan. Tässä vaiheessa päälimäiset kerrokset ovat voineet jo kärsiä.

Lähde: Forskning.no

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja