Krapularuoat eri puolilta maailmaa: Nämäkö parantavat kankkusen?

Brittien krapulalääkkeeksi kelpaa perinteinen englantilainen aamiainen. Shutterstock

Krapulassa tekee mieli kaikkea rasvaista ja suolaista. Eri maissa syödään kuitenkin erilaisia ruokia.

Mitä sinä syöt krapulassa? Ruisleipää ja meetvurstia vai pikaruokaa? Krapulamieltymykset vaihtelevat maittain ja monessa maassa krapularuokana syödään meidän silmiimme melko kummallista ruokaa.

Katso Buzzfeedin listaus eri maiden krapularuoista. Mikä näistä maistuisi sinulle?

1. Iso-Britannia: Englantilainen aamiainen

Perinteinen englantilainen aamiainen sisältää pekonia, makkaraa, kananmunaa, eräänlaista verimakkaraa, paahtoleipää ja papuja. Moni uskoo, että ruoan rasvaisuus auttaa imeyttämään alkoholia.

2. Peru: Leche de Tigre

Tiikerin maitona tunnettu juoma sisältää limemehua, korianteria, valkosipulia, sipulia, chiliä, suolaa, pippuria ja kalaa. Varoitus: Juoman uskotaan toimivan myös lemmenhaluja herättävänä drinkkinä.

3. Saksa: Katerfrühstück

Yleensä tämä ruoka sisältää marinoituja sillejä ja etikkakurkkuja tai muuta hapanta ruokaa. Katerfrühstück on yleensä päivän ensimmäinen ateria Saksassa alkoholia sisältäneen illan jälkeen. Tämä johtuu siitä, että sen uskotaan täydentävän elektrolyyttivarastoja.

4. Puola: Etikkaliemi

Puolassa ja muissa läheisissä maissa suosittu krapulalääke on tavallinen etikkaliemi. Se sisältää etikkaa, vettä ja natriumia ja on mahtava tapa nesteyttää elimistöä rankan illan jälkeen. 

5. Meksiko: Menudo

Tämä meksikolaiskeitto sisältää härän vatsalaukkua chilipohjaisessa liemessä. Keiton uskotaan stimuloivan aisteja ja selvittävän päätä.

6. Italia: Espresso

Italialaiset pitävät krapulankin simppelinä. Moni italialainen tyytyy nimittäin juomaan krapulassa vain monta kuppia vahvaa, itse tehtyä espressoa. Tämän krapulalääkkeen ideana on se, että kofeiini laajentaa verisuonia, mikä puolestaan auttaa päänsäryn karkottamisessa.

7. Kanada: Poutine

8. Ecuador: Oregano-tee

Välimerellisen oreganokasvin lehdistä uutettua teetä juodaan pääosin Ecuadorissa ja sen uskotaan tasapainottavan vatsaa.

9. Japani: Umeboshi

Umeboshia eli etikkaliemessä liotettuja happamia luumuja pidetään Japanissa kaiken parantavana ruokana. Niiden uskotaan parantavan ruoansulatusta ja maksan toimintaa sekä estävän pahoinvointia. 

10. Mongolia: Säilöttyjä lampaan silmämunia tomaattimehussa

Mongolian Maryksikin kutsuttu juoma on useita sukupolvia vanha keksintö. Tomaattimehun onkin osoitettu auttavan maksaa alkoholin hävittämisessä elimistöstä, mutta logiikka silmämunien taustalla on mysteeri.

11. Kroatia: Burek

12. Etelä-Korea: Haejangguk

Haejangguk tarkoittaa keittoa, jolla hätyytellään krapulaa ja se viittaa kaikenlaisiin keittoihin, joita Koreassa syödään krapulan parantamiseksi. Yleensä keitossa on kuivattua kaalia, jähmeää härän verta ja vihanneksia lihaliemessä. Tämä "herkku" on peräisin 1300-luvulta.

13. Yhdysvallat: Prairie Oyster

Tämä muun muassa punaviinietikkaa, brandya ja tabasco-kastiketta sisältävä krapulacocktail on saanut nimensä drinkin pohjalla lilluvan ehjän munankeltuaisen osterimaisesta koostumuksesta. Sen lisäksi, että sitä käytetään krapulalääkkeenä, sen uskotaan toimivan myös hikanparantajana.

14: Indonesia: Kaya-leipä

Perinteinen indonesialainen aamiainen sisältää kaya-leipää, jonka päällä on sokeria, kookosmaitoa ja kananmunia.

15: Kiina: Congee

Tunnettu kiinalainen ruoka, congee, on eräänlainen riisipuuro, joka on pitkään ollut niin krapulaisten kuin muutenkin huonovointisten ihmisten lääkityksenä. Sen uskotaan toimivan yksinkertaisesti nesteyttämällä sitä syövän elimistöä.

16: Tanska: Reparationsbajer

17. Tsekin tasavalta: Utopenci

Tämä tsekkiläinen aamiainen sisältää etikkakurkkuja ja makkaraa. Utopenci tarkoittaa 'hukkuneita miehiä'. Aterian apu krapulaan selittyy sillä, että etikkaliemi on hyvä tapa nesteyttää elimistöä.

18. Thaimaa: Pad kee mao

'Humalaisiksi nuudeleiksi' nimetty mausteinen ateria sisältää riisinuudeleita, soijakastiketta, kalakastiketta, valkosipulia, lihaa, mereneläviä, pavun ituja ja mausteita.

19. Bangladesh: Kookosvesi

Kookosveden parantava vaikutus on selvä: se nesteyttää. Kookosvedessä on myös paljon kaliumia ja monia muita auttavia ainesosia, kuten antioksidantteja, magnesiumia ja askorbiinihappoa.

20. Norja: Lipeäkala

Krapulalääkevalinta Norjassa on Buzzfeedin mukaan lipeäkala. Sen koostumuksen sekä kalan sisältämän kalaöljyn uskotaan olevan ihanteellisia imemään itseensä kaiken ylimääräisen vatsalaukussa vielä ajelehtivan alkoholin.

21. Etelä-Afrikka: Strutsinmunaomeletti

Perinteinen lääkitys krapulaan Etelä-Afrikassa on rikkoa auki strutsinmuna ja tehdä itselleen jättimäinen munakas.

Lähde: Buzzfeed

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja