Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kotitekoinen spelttilakritsijäätelö

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 29.09.2013 20:41

Kotitekoinen jäätelö on lemppareitani omassa keittössä. Syön jäätelöä nykyisin todella harvoin, koska "suomalaiseen makuun" tehdyt jädet eivät yksinkertaisesti maistu miltään. Kotona mukaan voi laittaa niin paljon aitoa makua kuin uskaltaa. 

Tällä kertaa onnistuin tekemään jäätelöstä parempaa kuin milloinkaan aiemmin. Idea spelttilakusta tuli chef Sasu Laukkoselta, jonka kokkailuja tuli maisteltua kolme viikkoa sitten. Kuulin kyseisestä jäätelöstä jo aikaisemmin törmättyäni SunSpeltin edustajaan. Mies mainitsi maistiaispusseja antaessaan, että Laukkonen on tehnyt siitä erinomaista jäätelöä. Onneksi pääsin pian maistamaan sitä itsekin. Annoksessa oli tuolloin mukana mm. paahdettua ruisjuurta, jota lisäsin itsekin mukaan makuvivahdetta ja rakennetta antamaan. Sitä kun sattui olemaan jäljellä juuri leipomastani mallasleivästä. Lisäksi mukaan laitettiin vadelmia ja marenkimurua.

Viikonloppuna juhlimme tätini kuuskymppisiä kokkaamalla koko poppoolle seitsemän ruokalajin menun. Jälkkärinä toiminut lakritsijäätelö oli hitti.

VINKKI! Mikäli et löydä kaupasta spelttilakua, toimii homma varmasti myös lempilakritsillasi. Glukoosi parantaa sokerin liukenemista jäätelön vesiosaan, jolloin sokeri vaikuttaa jäätelön rakenteeseen pöytäsokeria tehokkaammin. Glukoosia löydät apteekista.

VINKKI 2! Katso myös toinen loistava jäätelöohje täältä. Ja muista seurata Laukkosen innoittamien annosten kokeiluja kotikeittiössä myös Sivumaun Facebook-sivulla.

Spelttilakritsijäätelö

300 g spelttilakritsia, raastettuna tai pieninä paloina

5 dl täysmaitoa

5 dl kuohukermaa

1 vaniljatanko, halkaistuna

9 munankeltuaista

2 dl sokeria

50 g glukoosia

Kaada kattilaan maito, kerma, lakritsi ja vaniljatanko. Kiehauta ja anna lakun sulaa seokseen hiljaa hauduttamalla. Sekoita välillä. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä se kattilan seokseen. Lisää glukoosi. Lämmitä seos 82 asteeseen välillä sekoittaen. Jäähdytä seos mahdollisimman nopeasti. Jätä seos maustumaan jääkaappiin seuraavaan päivään. Ota vaniljatangonpuolikkaat sitten pois ja pyöritä seos jäätelöksi jäätelökoneessa.

Ruishapanjuuri

3 dl ruisjauhoja

2,5 dl vettä

1. päivä: Sekoita keskenään 1 dl jauhoja ja 1,25 dl vettä. Peitä kelmulla ja anna levätä seuraavaan päivään huoneenlämmössä.

2. päivä: lisää 1 dl jauhoja ja 2/3 dl vettä. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin.

3. päivä: lisää 1 dl jauhoja ja 2/3 dl vettä. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin.

4. päivä: juuri on valmis. Jos haluat säästää sitä, toista 2. ja 3. päivän kuvio kahdesti viikossa. Pidä jääkaapissa.

Levitä juurta ohuena levynä leivinpaperille. Paahda juurta jäätelöannosta varten 180-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarkkaile tiiviisti, ettei se pääse palamaan. Otin varman päälle ja jätin kuivumaan vielä jälkilämpöön. Tarkoitus on saada ohutta rapeaa levyä (joka ei maistu palaneelle).

Lisää aiheesta:

Lapsiraati testasi: Sipsit ja karkit vaihtuivat dippikasviksiin ja vähäsokerisiin herkkuihinOnko tässä maukkain tapa käyttää ylikypsät banaanit? Hyödynnä hedelmät leivonnassaKolme mukiherkkua, jotka valmistat nopeasti mikrossa – näistä isäkin ilahtuisiTämän helpommaksi ei mene! Testaa kolmen raaka-aineen herkkujälkkäri – "Niin hyvää"Juha-Pekka, 32, teki Snickers- ja Mars-patukoita itse: "Jopa parempia kuin aidot"Paluu menneisyyteen: Joulupöydän legendaarisin herkku – tämän kakun voit leipoa jo nyt!
jälkiruokajäätelöreseptiruishapanjuuriruisjuurispelttispelttilakritsi
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved

Tuoreimmat aiheesta

jälkiruoka
  • 18.08.201618:00
    Bosch

    Punaviini-mansikkajäätelötikut

  • 21.06.201618:27
    cocktail-pala

    Feta-mansikat - supersimppeli jälkiruoka

  • 08.11.201521:03
    kakku

    Piemontelainen pähkinätorttu

  • 13.10.201519:55
    Belém

    Belém-leivos - Portugalin jälkkäriylpeys

  • 04.11.201419:00
    Hans Välimäki

    Punaviinipäärynät, mascarponemousse, rommirusinat ja KIRJA-ARVONTA