Kotimainen varhaisperuna viedään käsistä – kilohinta jopa 15,90 euroa

shutterstock_273152132
Suomalaiset odottavat kotimaista uutta perunaa kuin kuuta nousevaa. Shutterstock

Ahvenanmaalaista uutta perunaa on jo saatu Suomessa myyntiin pieniä määriä. Hurjasta kilohinnasta huolimatta suomalaiset ovat asiantuntijan mukaan valmiita panostamaan kotimaiseen perunaan kesän kynnyksellä.

Stockmannin Herkussa myytiin vastikään vuoden ensimmäisiä eriä suomalaista, Ahvenanmaalla kasvihuoneessa kasvatettua uutta perunaa. Uudet perunat tekivät hyvin kauppansa, vaikka niiden kilohinta kohosi 15,90 euroon.

– Suomalaiset odottavat sitä, että peruna on nimenomaan suomalaista. Silloin koetaan, että tiedetään tarkkaan, mistä peruna tulee, Helsingin keskustan Stockmannin Herkun tuoteryhmäpäällikkö Teuvo Koivisto arvioi Makuja.fi:lle perunoiden menekkiä.

Asiantuntija arvioi, että osa vuoden ensimmäisistä, kotimaisista uusista perunoista herkutellaan esimerkiksi alkupalaksi. Jo pieni määrä alkukesän sadosta riittää, kun tarkoitus on maistella pitkästä aikaa kotimaista uutta perunaa.

Eteläeurooppalaiset uudet perunat eivät maistu suomalaisille

Koiviston mukaan vihannesosastolle saadaan usein jo hyvissä ajoin ennen kesää eteläeurooppalaista uutta perunaa. Niiden menekki ei kuitenkaan päätä huimaa.

– Ne eivät niin paljon kiinnosta asiakkaita, Koivisto kertoo.

Kun perunoiden alkuperämaa lähenee Suomea, alkaa suomalaisten kiinnostus nousta. Ruotsalaiset ja muut pohjoismaalaiset perunat tekevät kauppansa kohtuullisissa määrin.

– Ruotsalaiset uudet perunat kiinnostavat jo asiakkaita, sillä Pohjoismaat mielletään viljelyolosuhteiltaan Suomen kaltaisiksi ja siten myös niiden makuun uskotaan, Koivisto arvioi.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!