Kotimainen superjuoma suojaa flunssalta: Oletko kokeillut keppisoppaa?

Shutterstock

Oletko sinä jo kokeillut kotimaista keppisoppaa? Tämä vanhan kansan resepti suojaa sinua muun muassa syysflunssalta.

Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallbergin Koivunmahlaa & Kaviaaria -teoksessa vinkataan vanhan kotimaisen terveysjuoman, keppisopan resepti.

Tallbergin kirjan resepti on lähtöisin Hirvensalmen Perinnepirtin Airi Rekilältä. Kyseessä on keittiömestarin mukaan erinomainen, superraikas, kaliumsuoloja ja rautaa elimistöön tuova supisuomalainen juoma.

Paranna vastuskykyä keppisopalla

Keppisoppa ei suinkaan ole mikään uusi keksintö, vaan juoman nimeen on vannottu jo kymmeniä, ellei jopa satoja vuosia. Keppisopan sanotaan olevan luonnollinen, vastustuskykyä parantava juoma, jonka avulla muun muassa flunssa pysyy loitolla. Juoman sisältävän männyn uskotaan auttavan muun muassa kihtiin, reumaan, hermosärkyihin, ilmavaivoihi, yskään sekä ihottumaan. Kuusen kerrotaan auttavan lihaskipuihin ja erilaisiin tulehduksiin. Kataja puolestaan helpottaa muun muassa vatsa- ja suolisto-oireita.

Resepti: Keppisoppa

25 cm katajanoksaa
25 cm kuusta
25 cm mäntyä
5 l kaivo- tai lähdevettä
1 rkl aurinkosuolaa (puhdistamatonta merisuolaa)

Huuhtele oksat luonnonvedellä tai kerää ne sateen jälkeen. Pilko noin 10 cm:n pätkiksi. Keitä vesi ja suola. Kaada kuuma vesi oksien päälle, jolloin veteen liukenee hartseja ja antioksidantteja. Ikipuissa näitä on todella paljon, ovathan puut keränneet niitä maasta kymmeniä, jopa satoja vuosia.

Huom! Kuuman veden kanssa voit lisätä villiyrttejä, kuten vesiheinää maun mukaan (esimerkiksi 1-1,5 l yrttejä / 5 l vettä).  V

Anna veden seistä huoneenlämmössä kannen alla kaksi vuorokautta. Siirrä sitten kylmään, alle 10 asteessa, eli jääkaappiin tai maakellariin viikoksi.

Siivilöi soppa.

Lähde: Sami Tallberg, Koivunmahlaa & Kaviaaria (Readme, 2012)

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat