Kotimainen superjuoma suojaa flunssalta: Oletko kokeillut keppisoppaa?
Oletko sinä jo kokeillut kotimaista keppisoppaa? Tämä vanhan kansan resepti suojaa sinua muun muassa syysflunssalta.
Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallbergin Koivunmahlaa & Kaviaaria -teoksessa vinkataan vanhan kotimaisen terveysjuoman, keppisopan resepti.
Tallbergin kirjan resepti on lähtöisin Hirvensalmen Perinnepirtin Airi Rekilältä. Kyseessä on keittiömestarin mukaan erinomainen, superraikas, kaliumsuoloja ja rautaa elimistöön tuova supisuomalainen juoma.
Paranna vastuskykyä keppisopalla
Keppisoppa ei suinkaan ole mikään uusi keksintö, vaan juoman nimeen on vannottu jo kymmeniä, ellei jopa satoja vuosia. Keppisopan sanotaan olevan luonnollinen, vastustuskykyä parantava juoma, jonka avulla muun muassa flunssa pysyy loitolla. Juoman sisältävän männyn uskotaan auttavan muun muassa kihtiin, reumaan, hermosärkyihin, ilmavaivoihi, yskään sekä ihottumaan. Kuusen kerrotaan auttavan lihaskipuihin ja erilaisiin tulehduksiin. Kataja puolestaan helpottaa muun muassa vatsa- ja suolisto-oireita.
Resepti: Keppisoppa
25 cm katajanoksaa
25 cm kuusta
25 cm mäntyä
5 l kaivo- tai lähdevettä
1 rkl aurinkosuolaa (puhdistamatonta merisuolaa)
Huuhtele oksat luonnonvedellä tai kerää ne sateen jälkeen. Pilko noin 10 cm:n pätkiksi. Keitä vesi ja suola. Kaada kuuma vesi oksien päälle, jolloin veteen liukenee hartseja ja antioksidantteja. Ikipuissa näitä on todella paljon, ovathan puut keränneet niitä maasta kymmeniä, jopa satoja vuosia.
Huom! Kuuman veden kanssa voit lisätä villiyrttejä, kuten vesiheinää maun mukaan (esimerkiksi 1-1,5 l yrttejä / 5 l vettä). V
Anna veden seistä huoneenlämmössä kannen alla kaksi vuorokautta. Siirrä sitten kylmään, alle 10 asteessa, eli jääkaappiin tai maakellariin viikoksi.
Siivilöi soppa.
Lähde: Sami Tallberg, Koivunmahlaa & Kaviaaria (Readme, 2012)
(MTV LIFESTYLE)
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa