Joulun aikana pääsee helposti kiinni herkkujen makuun ja terveellinen tammikuu saattaa tuntua ankealta. Herkuttelua ei tarvitse kuitenkaan lopettaa, jos vaihtaa suklaakonvehdit terveellisempään raakasuklaaseen.
Suklaalla ja suklaalla voi olla iso ero. Joulukautena tutuksi tulleiden suklaakonvehtien valkaistu sokeri, haitalliset rasvat ja käsitellyt kaakaopavut tekevät elimistölle hallaa, mutta raakasuklaalla on jopa terveysvaikutuksia.
– Raakasuklaan valmistuksessa käytettävät raaka-aineet prosessoidaan alle 45 asteessa, jolloin ravinnepitoisuus säilyy. Aidossa kaakaossa on runsaasti vitamiineja, antioksidantteja ja mielialaan vaikuttavia aineita, kertoo CocoVin ravitsemusasiantuntija Jaakko Halmetoja.
Korvaa aamukahvi piristävällä kaakaolla
Lisää terveyspotkua raakasuklaaherkkuihin saa esimerkiksi pakurista, joka sisältää paljon immuunijärjestelmän toimintaa sääteleviä yhdisteitä. Se on myös perinteinen rohdos maha-suolikanavan tulehdustilojen rauhoittamiseen.
– Lämpimät kaakaojuomat toimivat talvisaikaan esimerkiksi aamukahvin korvikkeena. Kun suklaan tai smoothiejuoman raaka-aineet valitaan oikein, herkuttelu alkaa vaikuttaa myös vastustuskykyyn, aineenvaihduntaan, aivotoimintaan ja verenkiertoelimistöön.
Kovia övereitä ei kannata raakasuklaallakaan vetää, koska silläkin voi saada aineenvaihdunnan jumiin. Ylensyönti on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin perinteisen ”sokerisuklaan” kanssa.
– Elimistölle hyvää tekevä ja mieltä piristävä aito suklaa on erityisen hyvää ruokaa etenkin keskellä pimeää talvea. Kun pelataan aidosti ravinnetiheillä raaka-aineilla, herkuttelun ja arjen välinen ero alkaa nopeasti käydä häilyväksi, Halmetoja kehuu.