Korvaa aamukahvi tällä juomalla – aineenvaihdunta piristyy

Raakakaakao
Cocovi

Joulun aikana pääsee helposti kiinni herkkujen makuun ja terveellinen tammikuu saattaa tuntua ankealta. Herkuttelua ei tarvitse kuitenkaan lopettaa, jos vaihtaa suklaakonvehdit terveellisempään raakasuklaaseen.

Suklaalla ja suklaalla voi olla iso ero. Joulukautena tutuksi tulleiden suklaakonvehtien valkaistu sokeri, haitalliset rasvat ja käsitellyt kaakaopavut tekevät elimistölle hallaa, mutta raakasuklaalla on jopa terveysvaikutuksia.

– Raakasuklaan valmistuksessa käytettävät raaka-aineet prosessoidaan alle 45 asteessa, jolloin ravinnepitoisuus säilyy. Aidossa kaakaossa on runsaasti vitamiineja, antioksidantteja ja mielialaan vaikuttavia aineita, kertoo CocoVin ravitsemusasiantuntija Jaakko Halmetoja.

Korvaa aamukahvi piristävällä kaakaolla

Lisää terveyspotkua raakasuklaaherkkuihin saa esimerkiksi pakurista, joka sisältää paljon immuunijärjestelmän toimintaa sääteleviä yhdisteitä. Se on myös perinteinen rohdos maha-suolikanavan tulehdustilojen rauhoittamiseen.

– Lämpimät kaakaojuomat toimivat talvisaikaan esimerkiksi aamukahvin korvikkeena. Kun suklaan tai smoothiejuoman raaka-aineet valitaan oikein, herkuttelu alkaa vaikuttaa myös vastustuskykyyn, aineenvaihduntaan, aivotoimintaan ja verenkiertoelimistöön.

Kovia övereitä ei kannata raakasuklaallakaan vetää, koska silläkin voi saada aineenvaihdunnan jumiin. Ylensyönti on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin perinteisen ”sokerisuklaan” kanssa.

– Elimistölle hyvää tekevä ja mieltä piristävä aito suklaa on erityisen hyvää ruokaa etenkin keskellä pimeää talvea. Kun pelataan aidosti ravinnetiheillä raaka-aineilla, herkuttelun ja arjen välinen ero alkaa nopeasti käydä häilyväksi, Halmetoja kehuu.

Talvi-illan herkutteluun: Lämmittävä kaakaojuoma ja helppo raakasuklaa

Lämmittävä kaakaojuoma:
5 dl pakuriteetä
2 reilua rkl raakakaakaojauhetta
1 tl maca-jauhetta
1/2 tl ceylonin kanelia
1/2 tl inkiväärijauhetta
1/2 tl aitoa vaniljajauhetta
1 rkl kotimaista hunajaa
Hyppysellinen cayenne-pippuria tai chilijauhetta
Ripaus raffinoimatonta merisuolaa

Lisää jauheet, mausteet ja hunaja kuumaan pakuriteehen ja nauti.

Helppo raakasuklaa (20 konvehtia, 10g/kpl):
125g kaakaovoita
4 rkl kookospalmusokeria (tai 2 rkl kotimaista juoksevaa hunajaa)
5 rkl raakakaakaojauhetta
3 rkl lucuma-jauhetta
2 rkl maca-jauhetta
Ripaus laadukasta suolaa (esim. raffinoimatonta merisuolaa) Mausteita maun mukaan (vanilja, kaneli, chili, murskatut pähkinät tms.)

Pilko kaakaovoi tarvittaessa pieneksi ja laita se lasiseen tai metalliseen kulhoon. Nosta kulho hellalle kuumaan vesihauteeseen (kattilan päälle tai varovasti veteen kellumaan). Sulata kaakaovoi vesihauteessa juoksevaksi ja lisää loput raaka-aineet, sekoita massa tasaiseksi lusikalla tai vispilällä.

Kaada massa sopiviin suklaamuotteihin tai lautaselle ja pakasta 15-60 minuuttia. Nauti suklaasta leveän hymyn kera.

Lähde ja reseptit: Func Food Finland

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!