Kööpenhamina ja ravintolat, osa 4 - Aamanns

MTV Oy, All rights reserved

Köpiksessä on muutama must-paikka smörrebrödin nauttimiseen. Adam Aamann nosti perinteisen lounasherkun uudelleen puheenaiheeksi muutama vuosi sitten päivittämällä sen nykäyksen ylöspäin. Delin ja taka-away -putiikin suosion myötä syntyi laajemmin pohjoismaista keittiötä esittelevä ravintola sekä smörrebröd-rafla aina New Yorkiin asti. Löytyisikö suomalaisesta perinteestä safka, jolla tehdä samat? Suomi-kytkös saatiin lokakuun alussa, kun Sasu Laukkonen kokkaili yhteisillallisen New Yorkin pohjoismaisen ruoan NORTH-festareilla. Mutta nyt oli aika kurkata voileivän huipulle smörrebrödin kotimaassa. 

Lauantaina lounasaikaan alakerran leipärafla on reilu puolillaan. Tunnelmaa voisi kuvailla fiinin kotoisaksi. Asiakkaina ihmisiä laidasta laitaan. Eläkeläisiä, perhelounaita, kaveritreffejä ja pariskuntia. Palvelu on ystävällistä hienostuneella vivahteella. Pöytämme on tiskin vierellä ja mielenkiinto herää Aamannsin omiin keittokirjoihin sekä monenlaisiin maustettuihin snapsipulloihin. Herra Aamann on kirjoittanut aiheesta jopa opuksen. Lounasaikana suu ei ala silti napsua.

Yksi leipä riittäisi kevyeksi lounaaksi, mutta emme malta olla tilaamatta kahta. Juomaksi paikan molempia Herslevin panimon erinomaisia hanaoluita.

Peruna-smörre pekonilla, saksanpähkinöillä, kapriksilla, retiisillä ja ruohosipulimajoneesilla. Kanasalaatti-smörre rapealla sellerillä, omenalla ja ruissipseillä. Jersey-karjan sisäfileetä, pikkelöityä kurkkua, vihreää remouladea ja rapeaksi paistettua sipulia. Häränrinta-smörre pikkelöidyn porkkanan, piparjuuren, sipulin ja sinappisen majoneesin kera.

Juurilla, mutta päivitettynä

Kukin annos on huikaisevan hieno, mutta ei yltiöpiiperrystä. Hienoja makupareja, yksinkertaista kokkausta ajatuksen kanssa. Vaimon tekemät smörrebrödit häviävät silti yllättävän vähän näille. Se laskettakoon vaimon kunniaksi. :) Perinneherkun juuret on pidetty elossa eikä pilkottu olemusta osiin. Smörrebröd ei ole fine diningia ja tässä se on hiottu niin pitkälle kuin "lasikatto" antaa myöten. Ruoka, paikka ja palvelu antavat mahdollisuuden monenlaiseen syömiseen. Haukata leipä ronskisti oluen kera ohimennen tai kutsua suku koolle ja nauttia juhlava päivällinen tai lounas snapsien kruunaamana. Vihaan, kun joku neuvoo tietyn mestan olevan "must" kaupungissa. Todella harvoissa paikoissa sellaisia oikeasti löytyy. Smörrebrödin syvimmän olemuksen etsijälle Aamanns on likimain sitä.

LASKU: 2 olutta ja 4 smörrebrödiä yht. 77 euroa.

Aamanns Øster Farimagsgade 12, Kööpenhamina

• Katso myös aiemmat Köpis-osat:Kodbyens Fiskebar, Manfreds Vin ja Nose2Tail.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja