Kolmen juuston "pizza" polentapohjalla ja karamellisoidulla sipulilla

MTV Oy, All rights reserved

Olen tehnyt jos jonkinlaista pizzaa, mutta tällä kertaa ajattelin kokeilla jotain aivan uutta. Polentaa on kertynyt kaappeihin eri puolilta hämmentävän paljon. Kun kerran sitä voi grillata, niin miksei myös paistaa? Vaikka pizzapohjana. Täytteeksi suolaisen ja makean liitto. Karamellisoitua sipulia ja kolmea juustoa. Rakenteeksi ja syvyyttä lisäämään saksanpähkinöitä. Mitä mainioin lohturuoka syysiltaan tai vaikka pikkujouluihin. 

Polenta-pizza

1,5 dl polentajauhoja

2 dl vettä

2 rkl voita

suolaa

Täyte:

2 punasipulia, ohuina suikaleina

50 g gorgonzolaa tai muuta sinihomejuustoa, murustettuna

50 g provolonejuustoa, raastettuna

50 g parmesaania, raastettuna

1 dl makeaa valko- tai jälkkäriviiniä

2 rkl sokeria

muutama saksanpähkinä, hienonnettuna

1 valkosipulinkynsi, murskattuna

tuoretta rosmariinia, hienonnettuna

2 rkl voita

oliiviöljyä

Laita sipulit karamellisoitumaan paistinpannulle tai kattilaan. Sulata voi ja lorauta hiukan oliiviöljyä ja lisää sipulit. Anna pehmetä 20 minuuttia välillä käännellen. Kypsennä sillä välin polenta pakkauksen ohjeen mukaan (omat mitat ovat viitteellisiä, koska eroja on paljon). Kiehauta vesi, lisää suolaa ja voita sekä polentajauhoja asteittain koko ajan vispaten tasaiseksi. Anna hautua miedolla pakkauksen ohjeen mukaan. Lopputuloksena tulisi olla hiukan valuva puuro. Lisää tarvittaessa vettä. Voitele piirakkavuoka oliiviöljyllä. Levitä polenta noin sentin paksuiseksi kerrokseksi ja anna hyytyä kunnolla.

Kun sipulit ovat pehmentyneet kunnolla, kaada joukkoon makea viini ja sokeri. Sekoita ja anna viini haihtua miedolla lämpötilalla. Kun jäljellä on vain siirappimainen seos, lisää mukaan valkosipulimurska, sekoita ja anna hautua vielä minuutin verran.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä sipuliseos polentapohjan päälle. Ripottele päälle parmesaani ja provolone sekä rosmariinisilppu, pähkinäpalat ja lopuksi gorgonzola. Paista uunissa 20 minuuttia. Kylkeen hiukan salaattia ja lasiin täyteläistä punaviiniä syysiltaa lämmittämään.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.