Kokonaisena grillattu kala sitruunan ja tillin kera

MTV Oy, All rights reserved

Olen tänä vuonna päässyt kunnolla kalan makuun. Se on pitkäjänteisen työn tulos, koska vielä muutama vuosi sitten en pitänyt fisuista lainkaan (aiheesta tarkemmin). Siedätin, siedätin ja siedätin. Vaimon lanseeraama kalaperjantai oli toimiva konsepti. Vieläkään en pidä silakoista, mutta eiköhän makuaisti nekin tule vielä sulattamaan. Savustetut muikut upposivat suuhun yllättävän helposti. 

Kesällä hurahdin kokonaisena grillattuun kalaan. Helppoa ja herkullista. Kokonaisena kypsentäminen on ilman muuta paras metodi ja pöytään kannettu kala tuo omaa juhlavuutta ateriaan.

Resepti saattaa olla monelle itsestäänselvä, mutta tällaiselle kalanoviisille se toimii erinomaisen hyvin. Ja onnistuu vaikka kuinka askeettisessa ”keittiössä”. Tein homman muutenkin helpoksi ja kiedoin kalan folioon. Pintaan ei tule kaunista grilliraidoitusta, mutta käsittely hoituu ongelmitta.

HUOM!Testaa myös muilla yrteillä. Välimerellistä henkeä puhallat kalaan rosmariinilla, timjamilla ja oreganolla.

VIINIVINKKI!Ruokajuomaksi sopii vaikkapa (sponssina saatu) Laroche Sauvignon Blanc de la Chevalière (9,49 eur) tai juuri eilen maistamani Leyda Sauvignon Blanc Lot 4 (12,97 eur).

Kokonaisena grillattu kala sitruunalla ja tillillä

kokonainen perattu kala, esim. lohi, nieriä, kuha

nippu tilliä

luomusitruuna, siivutettuna

fenkolinsiemeniä, jauhettuna

pari nokaretta voita

suolaa

pippuria

Laita grilli kuumaksi (n. 200 astetta). Huuhtele ja kuivaa kala. Laita se folion päälle, jos sellaista käytät. Nosta folion reunoja. Suolaa ja pippuroi kala sisältä. Levitä sisälle tasaisesti myös fenkolijauhetta. Tee pintaan sentin syviä viiltoja. Levitä viiltoa ja rouhi sisään suolaa ja ripottele fenkolijauhetta. Laita kalan sisään sitruunaviipaleita ja tillinoksia. Laita karkeasti hienonnettua tilliä myös pintaviiltoihin sekä ujuta niihin puolikkaat sitruunaviipaleet. Laita pinnalle pari nokaretta voita. Älä kääri foliota kalan ympäri, vaan anna sen levätä folion päällä. Ja sitten grilliin kansi suljettuna. Anna kypsyä kalan koosta riippuen 10-15 minuuttia. Voit testata kypsyyttä myös kalan evästä. jos se irtoaa helposti, on kala kypsä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!