Kokkien MM-kisat käynnistyivät: Tässä ovat Suomen yllättävät raaka-aineet

Bocuse d'Or 2017 vegaaniannos kasvisruoka eero vottonen
Tältä näyttää Eero Vottosen vegaaniannos Bocuse d'Or -kilpailuissa Lyonissa. Elo-Säätiö

Suomen Bocuse d’Or-tiimin kilpailusuoritus on alkanut Lyonissa. Suomi näkyy tuomareiden lautasilla muun muassa kuusenkerkkinä, herkkutattina sekä katajaisena savuna.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jossa 24 kilpailijaa valmistaa 5 tunnissa ja 35 minuutissa 14 lautasannosta sekä 14 annoksen vadilla tarjoiltavan ruoan. Molemmissa kilpailuannoksissa tulee olla esillä maan oma ruokakulttuuri ja maut.

Suomella maa-artisokkaa, herkkutattia ja kuusenkerkkää

Lautasannokset tehdään tänä vuonna 100-prosenttisesti kasvisraaka-aineista. Suomen kilpailuannoksen pääraaka-aine on Suomen kandidaatin Eero Vottosen omiin suosikkeihin lukeutuva maa-artisokka. Suomalainen tunnelma annokseen rakentuu herkkutatilla ja kuusenkerkällä.

Eero Vottosen vegaaniannos:  maa-artisokkamosaiikki maustettuna suomalaisella herkkutatilla ja kuusenkerkällä; paahdettua keltajuurta; sipulia, omenaa ja poltettua salottisipulia; rapea maa-artisokkakroketti; tattihyytelöä; viinietikalla maustettua omenaa; pikkelöityä kuusenkerkkää ja paahdettua viljaa. Kastikkeena annoksessa on kuusiöljyllä maustettu sipuli-herkkutattiliemi.

– Halusin luoda modernin vegaanisen annoksen, joka on uskollinen tyylilleni. Annoksen lähtökohtana ovat maanläheiset, juurevat raaka-aineet – juurekset ja viljat. Niitä korostan suomalaisen luonnon mauilla: suomalaisella herkkutatilla ja kuusenkerkällä. Vegaaniannoksen aromit ovat rehellisiä, voimakkaita ja muhevia, kertoo Vottonen vegaaniannoksesta.

Hummerissa maistuu katajainen savu

Vadilla tarjoiltavan ruoan pääraaka-aineina ovat Bressen kana ja eurooppalainen hummeri. Myös tässä annoksessa maistuu suomalainen metsä: kuusi, mänty ja sienet sekä katajainen savu. Upea puhdaslinjainen vati on muotoilija Harri Koskisen suunnittelema.

Kansainvälinen tuomaristo maistelee kuusella ja nuorella männyllä maustettua Bressen kanaa, mustaa tryffeliä ja metsäsieniä; katajasavustettua hummeria, voita ja rakuunaa; keltajuurta, kanannahkaa ja omenaviinietikkaa; sipulia, omenaa, selleriä ja sinappia sekä maa-artisokkatartalettia tryffelillä, maa-artisokkakermalla ja rapealla viljalla. Kastikkeena annoksessa on hummerilla, kananrasvalla ja sitruunatimjamilla maustettu paahdettu kanaliemi sekä valkoviinillä, ruskistetulla voilla ja sitruunalla maustettu kanakerma.

– Bressen kana ja äyriäiset kunnioittavat Bocuse d’Or-kilpailun 30-vuotista historiaa. Tulkitsen annosta modernisti ja suomalaisin sävyin: savustamalla hummerin katajalla ja nostamalla kanan rinnalle vahvoja ja syviä aromeja. Annoksessa maistuvat mänty, kuusi ja metsän antimet, ja tekstuuria annos saa rapeista viljoista, Vottonen kuvailee.

Tuomaristo arvioi makua, annoksen ulkonäköä sekä kilpailijoiden omien maiden vaikutteiden esiintuomista. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely: hävikinhallinta, tekniikka ja hygienia. Suomen tuomari Pekka Terävä arvioi kahden päivän ajan vegaaniannoksia.

Suomen tiimi aloitti kilpailusuorituksensa tiistaina 24.1. klo 9.20. Kasvisannos valmistuu klo 14.20 ja liha-annos 14.55. Kilpailun tulokset julkistetaan toisen kilpailupäivän päätteeksi 25.1. klo 19 alkavassa palkintoseremoniassa. Bocuse d’Oria voi seurata suorana lähetyksenä verkossa.

Lähde: Elo-Säätiö

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja