Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kokkausohjelmilla erikoinen lieveilmiö – näyttävät huonoa esimerkkiä kotikokeille: "Hygieniavirheitä keskimäärin 50 sekunnin välein"

kokki
Tutkimuksen mukaan julkkiskokit antavat katselijoilleen huonoa esimerkkiä. Shutterstock
Julkaistu 05.02.2018 13:21

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tutkimuksen mukaan televisiossa esiintyvät julkkiskokit saattavat levittää katselijoiden keskuuteen huonoja ruoanlaittotapoja, jotka voivat pahimmassa tapauksessa johtaa jopa ruokamyrkytyksen syntyyn.

Käsien pyyhkiminen keittiöliinaan, samojen leikkuulautojen käyttö, mausteiden lisääminen sormin ja käsien pesemättömyys aivastelun tai hiusten koskettamisen jälkeen ovat perushygieniaan liittyviä virheitä, joihin kokkausohjelmissa tyypillisesti sorrutaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan näillä virheillä voi olla negatiivisia seurauksia ohjelmia seuraavien ihmisten kotikeittiöihin. 

Professori: Julkkiskokkien tulisi toimia esimerkkeinä

Tutkijat analysoivat yhteensä sata jaksoa suosituista kokkiohjelmista nähdäkseen, kuinka paljon hygieniasääntöjä oikein rikotaan. Tulokset kertovat karua kieltä.

– Tulokset osoittavat, että kokkiohjelmissa laiminlyödään usein tärkeimpiä hygieniasääntöjä. Hygieniavirheitä havaittiin keskimäärin 50 sekunnin välein, saksalaiselle elintarviketurvallisuusvirasto BfR:lle tutkimuksen tehnyt professori Andreas Hensel toteaa.

tatuoitu kokkiKatsojat ottavat mallia kokkien työskentelytavoista – myös niistä huonoista.

Näillä laiminlyönneillä voi olla kauaskantoisia seurauksia, sillä tutkimuksen mukaan ohjelmien katsojat ottavat paljon vaikutteita julkkiskokkien toiminnasta. Katsojat saattavat siis alitajuisesti siirtää huonoja toimintatapoja omiin keittiöihinsä.

– Tulokset osoittavat, että kokkiohjelmissa esitetty keittiöhygienia voi vaikuttaa katsojien hygieeniseen käyttäytymiseen. Television kokkiohjelmat voisivat näyttää roolimallia painottamalla keittiöhygienian tuntemusta sen sijaan, että he jättäisivät sen huomioimatta, Hensel lisää.

LUE MYÖS: 5 perustaitoa, jotka jokaisen ruoanlaittajan tulisi osata keittiössä – Gordon Ramsay kysyy, osaatko sinä?

Puutteellinen keittiöhygienia levittää haitallisia bakteereita ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa ruokamyrkytyksen syntyyn. 

Lähde: Telegraph 

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto