Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kokkausohjelmilla erikoinen lieveilmiö – näyttävät huonoa esimerkkiä kotikokeille: "Hygieniavirheitä keskimäärin 50 sekunnin välein"

Tutkimuksen mukaan julkkiskokit antavat katselijoilleen huonoa esimerkkiä.
Tutkimuksen mukaan julkkiskokit antavat katselijoilleen huonoa esimerkkiä. Shutterstock
Julkaistu 05.02.2018 13:21

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tutkimuksen mukaan televisiossa esiintyvät julkkiskokit saattavat levittää katselijoiden keskuuteen huonoja ruoanlaittotapoja, jotka voivat pahimmassa tapauksessa johtaa jopa ruokamyrkytyksen syntyyn.

Käsien pyyhkiminen keittiöliinaan, samojen leikkuulautojen käyttö, mausteiden lisääminen sormin ja käsien pesemättömyys aivastelun tai hiusten koskettamisen jälkeen ovat perushygieniaan liittyviä virheitä, joihin kokkausohjelmissa tyypillisesti sorrutaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan näillä virheillä voi olla negatiivisia seurauksia ohjelmia seuraavien ihmisten kotikeittiöihin. 

Professori: Julkkiskokkien tulisi toimia esimerkkeinä

Tutkijat analysoivat yhteensä sata jaksoa suosituista kokkiohjelmista nähdäkseen, kuinka paljon hygieniasääntöjä oikein rikotaan. Tulokset kertovat karua kieltä.

– Tulokset osoittavat, että kokkiohjelmissa laiminlyödään usein tärkeimpiä hygieniasääntöjä. Hygieniavirheitä havaittiin keskimäärin 50 sekunnin välein, saksalaiselle elintarviketurvallisuusvirasto BfR:lle tutkimuksen tehnyt professori Andreas Hensel toteaa.

tatuoitu kokki
Katsojat ottavat mallia kokkien työskentelytavoista – myös niistä huonoista.

Näillä laiminlyönneillä voi olla kauaskantoisia seurauksia, sillä tutkimuksen mukaan ohjelmien katsojat ottavat paljon vaikutteita julkkiskokkien toiminnasta. Katsojat saattavat siis alitajuisesti siirtää huonoja toimintatapoja omiin keittiöihinsä.

– Tulokset osoittavat, että kokkiohjelmissa esitetty keittiöhygienia voi vaikuttaa katsojien hygieeniseen käyttäytymiseen. Television kokkiohjelmat voisivat näyttää roolimallia painottamalla keittiöhygienian tuntemusta sen sijaan, että he jättäisivät sen huomioimatta, Hensel lisää.

LUE MYÖS: 5 perustaitoa, jotka jokaisen ruoanlaittajan tulisi osata keittiössä – Gordon Ramsay kysyy, osaatko sinä?

Puutteellinen keittiöhygienia levittää haitallisia bakteereita ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa ruokamyrkytyksen syntyyn. 

Lähde: Telegraph 

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Oletko tullut edes ajatelleeksi? Yksi paikka jää monelta putsaamatta keittiössäAsiantuntijat paljastavat 10 asiaa, joihin eivät buffetpöydässä koskisiTutkijat löysivät keinon, jolla pitää teinit erossa roskaruoasta – hyödynnä vain kapinahenkeä"Tämä kannattaisi tosiaankin pitää mielessä" – tästä syystä et enää halua koskea ravintolan pippurisirottimeenRuokavalioiden noudattaminen mennyt jo liian pitkälle? Tv-kokki kritisoi muotidieettejä – ”elämme villitysten aikakaudella”Ruokamyrkytysvaara! Trendikkäissä tarjoiluastioissa voi piillä ällöttävä yllätys
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?