Kokeile uutta tapaa valmistaa pizza – tähän versioon ei tule ollenkaan pohjaa!

pizza
Tästä "pizzasta" löytyy perinteisen italialaisen pizzan ainekset, mutta ei ollenkaan pohjaa. Kuvituskuva. Shutterstock

Erilaisia tapoja tehdä pizzapohja on kokeiltu paljonkin, mutta uusin tapa on jättää pohja kokonaan tekemättä!

Usein sanotaan, että aidon italialaisen pizzan tunnistaa pohjasta. Arjen kiireissä ruoanlaiton kanssa taiteleville ei aina jää aikaa vaivata pizzataikinaa alusta asti, jolloin vaihtoehdoiksi jäävät joko valmiit pizzapohjat tai jokin toinen ruoka.

Kotitekoinen pizza on kuitenkin nyt helppo tehdä myös toisella tavalla, nimittäin ilman pohjaa! Resepti sopii mainiosti arjen kiireissä kamppaileville, herkkusuille ja vaikka vehnää vältteleville.

The Daily Meal kuvailee Pizza Senza Crostaa eli pizzaa ilman pizzapohjaa ruoaksi "founduen, mozzarellatikkujen sekä pizzan väliltä". Herkulliselta kuulostava "pizza" ei siis ole välttämättä tavallista pizzaa terveellisempi, mutta tarjoaa italialaiseen herkkuruokaan ehdottomasti vaihtelua!

Pohjattomassa pizzassa käytetään yksinkertaisia ja perinteisiä italialaisia täytteitä: tomaattia, basilikaa ja mozzarellaa. Tätä on pakko kokeilla!

Pizza ilman pohjaa

4,7 desilitraa tomaattikastiketta (ohje alla)

maun mukaan merisuolaa ja murskattuja mustapippureita

2–3 basilikan oksaa (sekä muutama koristeluun)

225 grammaa di bufala -mozzarellaa 12 palaseksi siivuttuna

focacciaa, ciabattaa tai muuta maalaistyylistä leipää leikattuna palasiksi

Tomaattikastike

0,6 desilitraa neitsytoliiviöljyä

2 isoa valkoista sipulia hienonnettuna

4,7 desilitraa tomaattimurskaa

6 basilikan oksaa

maun mukaan merisuolaa ja murskattuja mustapippureita

Valmistus:

Lämmitä tomaattikastiketta keskilämmöllä suurella paistinpannulla. Kun kastike alkaa kuplia, mausta se suolalla ja pippurilla, ja sekoita joukkoon basilika ja mozzarellasiivut. Peitä pannu kannella, ja lämmitä noin 8 minuutin ajan tai kunnes mozzarella on suurimmilta osin sulanut. Siirrä pannu lämmöltä ja ripottele päälle basilikaa. Tarjoa heti leivän ja esimerkiksi oliivien, anjovisten tai muun pienen syötävän kera.

Tomaattikastike:

Yhdistä isossa kattilassa oliiviöljy ja sipulit. Kuullota niitä keskilämmöllä 12–15 minuuttia tai kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää sekaan tomaattimurska sekä basilika. Hauduta kastiketta noin 15–20 minuuttia, kunnes kastikeesta on haihtunut yksi kolmasosa pois. Siirrä sen jälkeen kattila pois lämmöltä ja mausta basilikanlehdillä sekä suolalla ja pippurilla. Käytä tomaattikastike heti tai lämmitä se uudelleen ennen tarjoamista.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat