Kokeile rohkeasti: Seitsemän uutta käyttötapaa pizzataikinalle

Pizzataikina
Pizzataikinaa voi käyttää myös makeaan leivontaan. Shutterstock

Pizzataikinaa voi käyttää monenlaisen leipomisen pohjana. Helposti valmistuva taikina sopii vaikka patonkien valmistukseen.

Oikein valmistettu pizzapohja on samaan aikaan päältä rapea ja sisältä ilmava. Tämän vuoksi pizzaan käytetty taikina sopiikin monenlaiseen leivontaan. Kokeile näitä yksinkertaisia herkkuja!

1. Minikeksit

Jäikö pizzataikinaa yli, etkä tiedä mitä tehdä sillä? Taikinapalasta voi valmistaa helposti minikeksejä.

Paina pienet taikinapalaset ohueksi haarukalla ja sudi niiden päälle oliiviöljyä. Ripottele päälle hieman karkeaa suolaa ja paista 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia. Tarjoa keksejä, kun ne ovat jäähtyneet.

2. Sämpylät

Lämpimät sämpylät vaikka ruoan kanssa syötäväksi syntyvät helposti pizzataikinasta.

Pyöritä taikina pötköksi ja leikkaa siitä aprikoosin kokoisia paloja. Pyöritä paloista palloja ja anna niiden kohota 40 minuuttia. Ripottele sämpylöille hieman oliiviöljyä ja merisuolaa ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.

3. Patonki

Vaikka pizzataikinasta ei sanan oikeassa merkityksessä voi patonkia valmistaakaan, on valmis leipä hyvin lähellä sitä.

Leivo taikinasta pitkä pötkö. Anna taikinan kohota tämän jälkeen 40 minuuttia kunnes se on turvonnut kaksinkertaiseksi. Ripottele patongille oliiviöljyä ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

4. Pitaleipä

Pizzataikinasta saa valmistettua herkullisia pitaleipiä, jotka voi täyttää vaikka kebabilla, falafelilla tai kasviksilla.

Tee taikinasta pieniä pizzapohjaa muistuttavia ohuita leipiä. Uunin lämpötilaa kannattaa pitää valmistettaessa korkeampana kuin pizzaa valmistettaessa. Kun pitaleivät ovat paistuneet, leikkaa ne toisesta päästä auki, jolloin saat aikaan maukkaan leipätaskun.

5. Leipätikut

Pizzataikinasta valmistetut leipätikut sopivat erinomaisesti naposteluun. Kokeile dipata leipätikkuja vaikka Nutellaan.

Leipätikkuja valmistettaessa kädet kannattaa voidella ensin oliiviöljyllä, jotta taikina ei ota niihin kiinni. Rullaa taikina ohueksi naruksi ja leikkaa se sopivan pituisiksi paloiksi. Paista tikkuja 200-asteessa 10–15 minuuttia.

6. Munkit

Pizzataikinasta ei ehkä heti tule mieleen makeat leivonnaiset, mutta siitä saa kuitenkin valmistettua mehukkaita munkkeja. Munkkien ystävän kannattaakin kokeilla pullataikinan korvaamista pizzataikinalla!

7. Piiras

Pizzaa voidaan jo itsessään pitää piirakkana, mutta kannattaa kokeilla vuorata vuoka pizzataikinalla ja täyttää se suosikkiainesosillasi. Pizzasta tehdyssä piirakassa on herkullisen rapsakat reunat.

Lähde: Expressen.se

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja