Kokeile Hans Välimäen takuuvarmaa ja helppoa tomaattilisuketta – tarvitset vain muutaman ainesosan!

tomaattilisuke
Monet yrtit kuten basilika ja korianteri sopivat hyvin tomaatin kanssa. Shutterstock

Tomaatin sesonki jatkuu vielä syksyllä. Muutamalla aineksella ja Hans Välimäen vinkeillä syntyy herkullinen tomaattilisuke.

Keittiömestari-ravintoloitsija Hans Välimäki kertoo pitävänsä tomaatista erityisesti lisukkeena. Tuoreen tomaatin syömisen sijaan Välimäki suosii mieluummin marinoitua tomaattia, joka on hiukan maustettu. Tomaatin marinadi on Välimäen mukaan hyvin simppeli 1-2-3-liemi, johon ei tarvita kuin etikkaa, vettä ja sokeria.

– Sen jälkeen lientä voi maustaa, miten haluaa. Minä tykkään laittaa vähän valkosipulia ja inkivääriä.

Keittiömestarin mukaan liemen voi maustaa oman maun mukaan miten haluaa. Esimerkiksi myös chili, ruohosipuli, korianteri ja basilika sopivat hyvin tomaatin seuraksi. Mausteet vaihtelevat myös keittiömestarilla päivän fiiliksen mukaan. Sekaan Välimäki lisää myös hiukan oliiviöljyä.

Pikkutomaatteja isojen sijaan

Välimäki kertoo suosivansa mieluiten kotimaisia tomaatteja, mutta perustomaateista keittiömestari on siirtynyt jo vuosia sitten pois.

– Empiiriset kokemukset on olleet sellaisia, että kotimainen tomaatti ei aina ole niin tasapainossa, hän kertoo.

– Talvella ne tietysti tulevat kasvihuoneista, niin tomaatit ovat aika usein raakoja ja raakaa tomaattia on tietysti todella epämiellyttävä syödä. Se lähinnä polttaa hampaista kiilteet ja ikenet verille, kun sitä täytyy jyystää.

Välimäki suosiikin mieluummin pikkutomaatteja, sillä ne ovat usein vuoden ympäri kypsiä ja makeita.

– Tietysti se huono puoli on, että pikkutomaatit ovat usein kalliimpia, mutta olen ottanut sen ohjenuoran, että syön mieluummin vähemmän ja paremmin, kuin paljon ja huonommin.

Tomaatteja Välimäki suosittelee nyt syksyllä, sillä syksy on tomaatin parasta aikaa. Satokausikalenterin mukaan tomaatti on sesongissa vielä elo- ja syyskuussa.

***

1:59

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja