Kivennäisvesi lihottaa? Hiilihapollisista juomista paljastui uutta tietoa

kivennäisvesi vichy shutterstock_83158471
Hiilihapotetut juomat voivat kasvattaa ruokahalua. Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan kivennäisvesi ja muut hiilihapotetut juomat tekevät nopeammin nälkäiseksi.

Birzeitin yliopiston tutkimuksessa vertailtiin hiilihapollisten ja hiilihapottomien juomien vaikutusta näläntunteeseen.

Hiilihapollisten juomien vaikutusta testattiin ensin rottakokein. Rotat jaettiin neljään ryhmään, ja kullekin ryhmälle juotettiin joko vettä, hiilihapotonta limonadia, sokerilimonadia tai kivennäisvettä.

Kaikki rotat saivat syödä rajoittamattoman määrän ruokaa. Kolmen kuukauden jälkeen hiilihapollisia juomia nauttineet rotat painoivat huomattavasti enemmän kuin vettä tai hiilihapotonta limonadia saaneet, sillä ne söivät noin 20 prosenttia enemmän ruokaa.

Tutkijat havaitsivat, että hiilihapollisia juomia saaneilla rotilla ruokahalua herättävä greliinihormonipitoisuus oli koholla.

Rottakokeiden jälkeen koe toistettiin ihmisillä, jotka joivat aamiaisen jälkeen samoja juomia kuin rotat. Hiilihapollisia juomia nauttineilla greliinihormonia oli kuusinkertainen määrä hiilihapottomia juomia juoneisiin verrattuna.

Aihe vaatii kuitenkin lisätutkimusta, sillä tutkittu ihmisjoukko oli hyvin pieni. Myös muiden elintapojen vaikutusta hormonitasoon ja syömistottumuksiin on syytä havainnoida tarkemmin.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.