Mainos
Mainos

Kivennäisvesi lihottaa? Hiilihapollisista juomista paljastui uutta tietoa

Tuoreen tutkimuksen mukaan kivennäisvesi ja muut hiilihapotetut juomat tekevät nopeammin nälkäiseksi.

Birzeitin yliopiston tutkimuksessa vertailtiin hiilihapollisten ja hiilihapottomien juomien vaikutusta näläntunteeseen.

Hiilihapollisten juomien vaikutusta testattiin ensin rottakokein. Rotat jaettiin neljään ryhmään, ja kullekin ryhmälle juotettiin joko vettä, hiilihapotonta limonadia, sokerilimonadia tai kivennäisvettä.

Kaikki rotat saivat syödä rajoittamattoman määrän ruokaa. Kolmen kuukauden jälkeen hiilihapollisia juomia nauttineet rotat painoivat huomattavasti enemmän kuin vettä tai hiilihapotonta limonadia saaneet, sillä ne söivät noin 20 prosenttia enemmän ruokaa.

Tutkijat havaitsivat, että hiilihapollisia juomia saaneilla rotilla ruokahalua herättävä greliinihormonipitoisuus oli koholla.

Rottakokeiden jälkeen koe toistettiin ihmisillä, jotka joivat aamiaisen jälkeen samoja juomia kuin rotat. Hiilihapollisia juomia nauttineilla greliinihormonia oli kuusinkertainen määrä hiilihapottomia juomia juoneisiin verrattuna.

Aihe vaatii kuitenkin lisätutkimusta, sillä tutkittu ihmisjoukko oli hyvin pieni. Myös muiden elintapojen vaikutusta hormonitasoon ja syömistottumuksiin on syytä havainnoida tarkemmin.

***

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja