Kinder-suklaamunissa salmonellaepäily: Useita lapsia sairastunut Euroopassa

Kinder kinder-munat
Kinder-munat on yhdistetty salmonellatapauksiin Euroopassa. Shutterstock

Kinder-suklaamunien epäillään aiheuttaneen salmonellaepidemian Euroopassa. Ruokavirastosta kerrotaan MTV Uutisille, että Suomessa tapauksia ei ole ainakaan toistaiseksi todettu. 

Kinder-suklaamunia on vedetty maailmalla myynnistä johtuen niihin liittyviin salmonellaepäilyihin. BBC:n mukaan Isossa-Britanniassa on tähän mennessä todettu ainakin 63 salmonellatapausta lähinnä pienillä lapsilla. 

Brittien ruokaviraston mukaan ihmisiä sairastuttaneen erän suklaamunat on valmistettu belgialaisella tehtaalla. Ruokavirasto on ohjeistanut maassa kansalaisia jättämään syömättä triplapakkauksessa myytävät Kinder-munat, joissa on parasta ennen -päiväykset välillä 11.7–7.10.2022. 

Suklaamunia valmistavan Ferreron mukaan yhdestäkään Kinder-tuotteesta ei toistaiseksi ole saatu positiivisia näytteitä salmonellasta. Varmuutta tartunnanlähteestä ei siis vielä ole.

– Otamme ruokaturvallisuusasiat erittäin vakavasti ja pyydämme nöyrimmin anteeksi tätä tapausta, yhtiöstä kommentoidaan BBC:lle. 

Ruotsissa neljä tapausta, Suomessa ei tiettävästi vielä yhtään

Ison-Britannian lisäksi Kinder-muniin yhdistettyjä salmonellatapauksia on raportoitu myös muualla Euroopassa, kuten Irlannissa, Ranskassa, Saksassa, Alankomaissa ja Ruotsissa. Ruotsissa tapauksia on ollut Aftonbladetin mukaan tähän mennessä neljä, mutta silti Kinder-munia myydään edelleen normaalisti kaupoissa. Aftonbladetin mukaan kaikille sairastuneille yhteinen nimittäjä on se, että he ovat syöneet Kinder-yllätyssuklaamunan.

– Pääosin lapset ovat sairastuneet ja useita on jouduttu viemään sairaalahoitoon. Se vaikuttaisi olevan ärhäkämpi kuin tavallinen salmonella, kertoo Ruotsin Elintarvikehallinnon infektiovalvontakoordinaattori Mats Lindblad Aftonbladetille.

Suomen Ruokaviraston ylitarkastaja Paula Hietanen kertoo MTV Uutisille, että virastossa ollaan tietoisia Kinder-muniin liittyvistä salmonellatapauksista Euroopassa. Suomessa tapauksia ei kuitenkaan ole ainakaan vielä tiettävästi todettu, eikä Ruokavirastoon olla oltu yhteyksissä takaisinvetojen tiimoilta. 

Muistatko nämä yllätyslelut?

Keräsitkö sinä lapsena Kinder-yllätysleluja? 1:09
Keräsitkö lapsena Kinder-munista löytyviä hahmoja? Mitkä olivat suosikkejasi: kilpparit, leijonat, virtahevot vai kenties hait?

Lähteet: BBC, Aftonbladet

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!