Kinder-suklaamunien salmonellakohu paisuu – Ruotsissakin jättimäinen takaisinveto: "Tuotteita ei tule syödä"

kinder-munat
Kinder-suklaamunien epäillään liittyvän Euroopassa jylläävään salmonellaepidemiaan. Shutterstock

Kinder-suklaamunien takaisinveto laajeni useisiin Euroopan maihin. Torstaina aamupäivällä ilmoitettiin takaisinvedosta myös Suomessa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin tiistaina Kinder-suklaamunien laajasta takaisinvedosta joissakin Euroopan maissa. Kinder-yllätysmuniin on liitetty salmonellaepäilyjä esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Irlannissa, Hollannissa ja Ruotsissa. Salmonellatapauksia on todettu ympäri Eurooppaa jo ainakin 134  ja suurin osa sairastuneista on lapsia. 

Ruokavirastosta kerrottiin tiistaina MTV Uutisille, että Kinder-muniin yhdistettyjä salmonellatapauksia ei ole ainakaan toistaiseksi todettu Suomessa. Ruotsissa tapauksia on jo ollut useampi.

– Pääosin lapset ovat sairastuneet ja useita on jouduttu viemään sairaalahoitoon. Se vaikuttaisi olevan ärhäkämpi kuin tavallinen salmonella, kertoi Ruotsin Ruokaviraston infektiovalvontakoordinaattori Mats Lindblad Aftonbladetille tiistaina.

Takaisinvedot laajenivat keskiviikkona – Ruotsin viranomaiset: "Tuotteita ei tule syödä"

Alkuviikosta Ruotsissa ei vielä ryhdytty takaisinvetotoimenpiteisiin, mutta keskiviikkona tilanne muuttui ja tietyt Kinder-tuotteet vedettiin Ruotsin markkinoilta. 

– Jos näitä tuotteita on kotona, niitä ei tule syödä, Mats Lindblad totesi Ruotsin Ruokaviraston tiedotteessa.

Aftonbladetin mukaan Ruotsissa myynnistä vedettiin yksittäiset sekä triplapakkauksessa olevat Kinder-munat, joiden parasta ennen -päivämäärä osuus aikavälille 26.6.2022–7.10.2022. Lisäksi myynnistä vedettiin myös muutamia muita yksittäisiä Kinder-suklaatuote-eriä.

Myös esimerkiksi Isossa-Britanniassa on vedetty myynnistä Kinder-munat, joiden parasta ennen -päivämäärät osuvat kevään ja syksyn välille. Takaisinvetotoimenpiteisiin on ryhdytty myös ainakin Belgiassa, Ranskassa, Saksassa ja Irlannissa.

EU:n viranomaiset tutkivat tapauksia

Reutersin mukaan Euroopan unionin terveysvirasto on ilmoittanut tutkivansa yhdessä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n kanssa 134 vahvistettua tai todennäköistä salmonellatapausta.

Kinder-tuotteita valmistavan Ferreron mukaan yhdessäkään Kinder-tuotteessa ei toistaiseksi ole löytynyt viitteitä salmonellasta, mutta tuotteita on nyt varmuuden vuoksi vedetty myynnistä useissa maissa.

– Epidemiaa kuvaa se, että epätavallisen suuri määrä lapsia on sairaalahoidossa, ja osalla on vakavia kliinisiä oireita, kuten veristä ripulia, Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC totesi lausunnossaan.

Virasto ei maininnut Kinder-tuotteita valmistavaa Ferreroa lausunnossaan, mutta varoitti keskiviikkona, että tapauksia on todettu enimmäkseen alle 10-vuotiailla lapsilla. Myöhemmin virastosta tarkennettiin, että Kinder-suklaamunat liittyvät tapauksiin, mutta tietoa ei ole, koskeeko ongelma yksinomaan näitä tuotteita.

Kinder-tuotteita valmistavan Ferreron mukaan yhdessäkään Kinder-tuotteessa ei toistaiseksi ole löytynyt viitteitä salmonellasta, mutta tuotteita on nyt varmuuden vuoksi vedetty myynnistä useissa maissa. Ferrerolla ollaan yhtiön edustajien mukaan tietoisia, että Kinder-munien myynti kasvaa usein pääsiäisenä ja siksi tilanne on kaiken kaikkiaan erityisen ikävä.

Artikkelia päivitetty 7.4. klo 10.32: Päivitetty tieto takaisinvedosta Suomessa.

Videolla kerrotaan, millaisia ovat salmonellan oireet.

1:17
Salmonellat ovat yleisiä, eläinten kantamia bakteereja, jotka voivat aiheuttaa suolisto- ja yleisinfektioita. Videolla lisää aiheesta. Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ruokavirasto ja Terveyskirjasto.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja