Tuore tutkimus väittää, että muun muassa auringonkukka-, maissi- ja greippiöljystä löytyvä linolihappo pienentää sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä. Sen sijaan oliiviöljystä löytyvällä oleiinihapolla ei tutkimuksen mukaan näytä olevan samanlaista vaikutusta.
Ohion osavaltion yliopisto selvitti, että henkilöillä, joilla on korkeammat linolihappotasot, on vähemmän terveyttä uhkaavaa rasvaa sisäelinten ympärillä, terveempi painoindeksi ja vähemmän tulehduksia. Myös diabetesriski on pienempi.
Linolihappo on omega-6-rasvahappo, jota löytyy muun muassa greipinsiemenistä, maissista, seesaminsiemenistä ja saksanpähkinöistä.
Tutkijat vertasivat pähkinöistä ja siemenistä löytyvää linolihappoa oleiinihappoon, jota löytyy erityisesti oliiviöljystä. Oleiinihappo on omega-9-rasvahappo, jota löytyy oliiviöljyn lisäksi esimerkiksi canola-, maapähkinä-, macadamia- sekä auringonkukkaöljyistä.
Vaikka tulehdukset vähenivät sitä mukaa kuin rasvahappojen pitoisuudet elimistössä nousivat, ei oleiinihapolla tai tutkimuksessa myös mukana olleilla omega-3-rasvahapoilla näyttänyt olevan yhteyttä kehonkoostumukseen tai diabetesriskiin. Tutkijat kertovat yllättyneensä tuloksista.
Tutkimus julkaistiin Molecular Nutrition & Food Research -julkaisussa.
Lähteet: Daily Mail, Science Daily
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.