Kiinteä vai jauhoinen? Perunalajike selviää nerokkaalla testillä
Lojuuko kaapissasi perunoita, mutta et tiedä ovatko ne kiinteitä vai jauhoisia? Älä huoli, sillä asia ratkeaa helpolla kokeella.
Perunaruokia valmistettaessa tulisi aina ottaa selvää, onko peruna jauhoinen vai kiinteä. Kiinteästä perunasta ei saa täydellistä perunasosetta, eikä jauhoinen peruna pysy kauniina kuutiona keitossa. Perunalajikkeen voi selvittää nopeasti suolavesikokeella.
Suolavesi paljastaa
Sekoita astiaan 11 osaa vettä ja yksi osa suolaa. Kun suola on kunnolla liuennut, laita peruna veteen.
Jos peruna kelluu, se on kiinteä. Jos peruna puolestaan uppoaa, siinä on paljon tärkkelystä eli se on jauhoinen.
Jauhoiset perunat sisältävät paljon tärkkelystä, eivätkä sen vuoksi pysy hyvin koossa keitettäessä. Jauhoisia perunoita käytetään ennen kaikkea soseisiin ja uuniperunoiksi.
Kiinteät perunat soveltuvat keitinperunoiksi, keittoihin ja laatikkoruokiin. Vähän tärkkelystä sisältävät kiinteät perunat soveltuvat hyvin myös salaatteihin.
Lähde: Ravintolakokin käsikirja, Lehtovaara, Hämäläinen, WSOY
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan