"Kiellettyjä lisäaineita" – Evira listasi yleisimmät syyt takaisinvetoihin

ruokakauppa, ostoskärryt
Shutterstock

Vuonna 2014 Suomen markkinoilta vedettiin pois elintarvikkeita vähemmän kuin edellisvuonna.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralta kerrotaan, että vuonna 2014 Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois markkinoilta 120 kertaa. Määrä on kymmenisen prosenttia edellisvuotta pienempi.

Yleisimpänä syynä kasvinsuojeluaineet ja lisäaineet

Eviran mukaan yleisin syy takaisinvetojen taustalla oli vuonna 2014 kasvinsuojeluaineiden tai lisäaineiden virheellinen käyttö.

Useiden takaisinvetojen syynä olivat EU:n alueella kiellettyjen kasvinsuojeluaineiden jäämät. Näitä jäämiä löytyi pääosin EU:n ulkopuolelta tuoduissa elintarvikkeista.

– Takaisinvedetyissä elintarvikkeissa oli käytetty kiellettyjä lisäaineita tai liian suuria määriä lisäaineita. Liian suuria jäämiä kasvinsuojeluaineista löytyi myös, ylitarkastaja Mika Varjonen Evirasta kertoo.

Allergeenivirheiden määrä laskussa

Vuonna 2014 allergeenivirheiden osuus takaisinvedoista oli kahdeksan prosenttia. Joinakin vuosina allergeenivirheitä on löytynyt selvästi enemmän, ja osuus takaisinvedoista on ollut korkeimmillaan jopa 20 prosenttia. Allergeenivirheellä tarkoitetaan sitä, että elintarvikkeessa on joillekin kuluttajille allergiaa aiheuttavaa ainesosaa, mutta tästä ei ole mainintaa pakkausmerkinnöissä.

Useita syitä takaisinvetojen määrään

Viime vuosina elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä on kasvanut jatkuvasti. Kasvuun on useita syitä, eikä yhtä yksittäistä selittävää tekijää ole. Esimerkiksi virheellisen pakkaamisen mahdollisuus on lisääntynyt elintarvikkeiden määrän kasvaessa. Elintarvikealan yrittäjien omavalvontaosaaminen on kehittynyt. Myös kuluttajat ilmoittavat entistä herkemmin havaitsemistaan virheistä elintarvikkeissa.

Lähde: Evira

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja