Kevyttä, rasvatonta vai täysmaitoa? Tätä suomalaiset juovat eniten

maito
Shutterstock

Luonnonvarakeskus Luke selvitti, kuinka paljon maitoa suomalaiset joivat keskimäärin vuonna 2014.

Luonnonvarakeskus Luke kertoo, että Suomessa kulutettiin maitoa vuonna 2014 kaikkiaan 127 litraa henkeä kohti. Edellisvuonna vastaava luku oli noin prosentin vähemmän.

Kevytmaito on suomalaisten suosikki

Koko vuonna kulutetusta maitomäärästä peräti puolet oli kevytmaitoa, 40 prosenttia rasvatonta ja 10 prosenttia täysmaitoa. Täysmaidon kulutus kääntyi lievään laskuun useamman vuoden kestäneen nousun jälkeen. Myös rasvattoman maidon kulutus väheni hieman edellisvuodesta. Kevytmaidon kulutus suunnilleen samalla tasolla kuin edellisenä vuonna.

Kaiken kaikkiaan nestemäisiä maitotuotteita käytettiin viime vuonna keskimäärin 178 kiloa henkeä kohti. Määrä on hieman alle kaksi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Kermaa ja piimää kului noin kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013. Juuston kulutus jatkoi kasvuaan ja oli noin 25 kiloa henkeä kohti.

Luken ravintotase on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Taseessa lasketaan yli 60 tuotteesta koti­mainen käyttö tuotannon, varaston muutoksen, viennin ja tuonnin perusteella. Kotimainen käyttö jakautuu edelleen eri käyttötarkoituksiin: eläinrehuksi, siemenkäyttöön, teollisuuden raaka-aineiksi sekä ruoka­käyttöön. Tiettyjen tuotteiden, kuten vihannesten, kulutusluvut ovat tällä tilastointimenetelmällä vain suuntaa antavia. Ne kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska mm. varastotappioiden ja muun hävikin määrää ei ole saatavissa ja ne sisältyvät tällöin kulutusmääriin. Lihan kulutusmäärät on ravintotaseessa ilmoitettu luullisena eli ruholihana.

Lähde: Luonnonvarakeskus Luke

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja