Ketsuppifaktat yllättävät: Missä avattua pulloa kuulukaan säilyttää?

Ketsuppi ei suinkaan aina ole ollut tomaateista valmistettu lisuke. Lue mielenkiintoiset faktat.

1. Anjovista tomaatin sijaan

Ensimmäinen historiankirjoissa mainittu, englanninkielellä kirjoitettu ketsuppiresepti on peräisin vuodelta 1727. Resepti on peräisin kirjasta Compleat Housewife ja se on nimetty 'English Katchop' -kastikkeeksi. Tämä ketsuppi piti sisällään muun muassa anjoviksia, sipuleita, valkoviinietikkaa, kahta erilaista valkoviinä sekä mausteita. 1700-luvun ketsuppi muistuttikin enemmän kalalientä kuin nykypäivän tomaattiketsuppia. Tätä reseptiä ennen ketsuppia valmistettiin muun muassa sienistä ja saksanpähkinöistä.

2. Kotiketsupissa 100 käsinpuristettua tomaattia

Yksi ensimmäisistä tomaattipohjaisista ketsupeista esiteltiin Sandy Addisonin keittokirjassa vuonna 1801. Tomaattiketsupin valmistamiseen tarvittiin vaatimattomat 100 käsinpuristettua tomaattia ja monen tunnin uurastuksen jälkeen käsissä oli 4-5 purkillista itse tuotetta.

3. Ensimmäinen kaupallinen ketsuppi oli "siunattu helpotus"

Maailmankuulu ketsuppimies Henry Heinz lanseerasi kaupallisen tomaattiketsupin vuonna 1876. Ketsuppia mainostettiin lauseella "Siunattu helpotus äideille ja muille naisille kotitalouksissa". Kyseessä oli todella helpotus, sillä naisten ei enää tarvinnut puristaa Addisonin ohjeistamaa sataa tomaattia käsin saadakseen perheelle ketsuppia.

4. "Tomaatit myrkyllisiä, ketsuppi ei"

1800-luvulla tomaattiketsuppi kasvatti suosiotaan Amerikassa, jossa raakoja tomaatteja pidettiin myrkyllisinä. Amerikkalaiset uskoivat, että myrkyt lähtivät pois tomaatteja kypsentämällä.

5. Ketsuppia voi säilyttää huoneenlämmössäkin

Avattu ketsuppipullo säily huoneenlämmössä noin kuukauden, jääkaapissa puolisen vuotta. Ketsuppia voi siis säilyttää avattuna huoneenlämmössäkin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja