"Keskinkertaiset täytteet ja krapula" – mitä eroa on pizzalla ja pitsalla?

shutterstock_255113509
Pizzaa on Suomessakin tarjolla moneen eri makuun. Shutterstock

Suomalaisten Pizzarium-ravintoloiden blogissa pohditaan eroa Suomessa tarjoillut "pizzan" ja "pitsan" välillä.

Pizzaa on Suomessa tarjolla lukuisia eri laatuja, ja pienimmistäkin kaupungeista löytyy yleensä ainakin yksi pizzeria. Pizzarium-ravintoloita Turussa ja Helsingissä pitävät Luca ja Salla Platania haluavat tehdä eron perinteisen italialaisen pizzan ja suomalaisen pitsan välille.

– Pizza on meidän mielestämme maailman paras ruoka. Sen tekeminen vaatii aikaa, mutta silti se on melko helppoa. Sen päälle voi laittaa ihan mitä vaan ja sen voi syödä ihan missä vaan. Pizza on upea keksintö, blogissa todetaan.

– Jostain kumman syystä Suomessa pizzaa ei aina nähdä niin upeana keksintönä. Siihen liitetään usein yö, neonvalot, keskinkertaiset täytteet ja krapula. Yäk. Ei, ei, ei. Se ei ole pizzaa, vaan pitsaa, blogissa pohditaan.

Mikä on pizza?

Blogin mukaan pizzaksi kutsutaan italialaisen perinteen mukaisesti valmistettua ruokatuotetta, jolla on monta erilaista ilmenemismuotoa, kuten roomalainen levypizza, focaccia, roomalainen pyöreä pizza, napolilainen pyöreä pizza, calzone, friteerattu pizza ja makea pizza.

Pizza on erityisen merkittävä osa italialaisten ruokakulttuuria ja saapasmaassa järjestetäänkin lukuisia tapahtumia yksinomaan pizzan ympärille. Italiassa on myös lukuisia pizzakouluja sekä pizzaoppaita, joissa maan parhaat pizzeriat keräävät tunnustusta.

Perinteisissä italialaisissa pizzoissa täytteet ovat yksinkertaisia. Pizzassa saattaa olla täytteenä jopa pelkkää tomaattikastiketta. Pizzaan laitetaan useimmiten myös tuoretta mozzarellaa. 

Mikä on pitsa?

Blogin mukaan pitsa taas on litteä ja pyöreä, kuumassa uunissa tai grillissä paistettu, useita täytteitä sisältävä ruokatuote. Pitsaan voi laittaa täytteeksi, mitä mieleen juolahtaa, sillä mikään kulttuuri ei määrittele täytteiden laatua tai määrää.

Suomessa erityistä tunnustusta saa pitsa, joka myydään alle kuudella eurolla. Pitsa on tunnetaan viikonloppuruokana, eikä sitä yleensä mielletä tasapainoiseksi ateriaksi, sillä täytteet sisältävät erityisen paljon rasvaa ja suolaa. Pitsassa on lähes aina juustoa ja tomaattikastiketta. Suomessa ei ole pitsakouluja, vaan jokainen tekee pitsaa vapaasti omalla tyylillään.  

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja