Kesän hittikakku syntyy ilman uunia – kokeile!

raakakakku
Outi Rinne

Kesän juhlapöytää kaunistaa nyt raakakakku. Toisin kuin luullaan, raakakakun valmistaminen on helppoa ja se on terveellinen vaihtoehto perinteiselle kakulle. Raakakakun pyöräytät kesävieraiden hämmästykseksi vaikka uunittomassa mökkikeittiössä.

Kypsentämätön raakaruoka kiinnostaa suomalaisia sekä helppouden että terveellisyyden vuoksi. Vaikkei raakaravinnosta aiokaan elämäntapaa, voi raakaruoan periaatteilla koota kesän juhlapöytään helpon ja maukkaan raakakakun. Ne ovat aina gluteenittomia, maidottomia ja vegaaneille sopivia, mikä tekee raakakakusta varman valinnan myös ruokarajoitteisten vieraiden kestitsemiseen.

Kypsentämättömässä ruoassa säilyvät ne ravintoaineet ja vitamiinit, jotka kuumuus kypsennettäessä tuhoaa.

– Raakakakussa monet tehoaineet jäävät terveellisempään ja paremmin imeytyvään muotoon. Toisaalta raakakakun valmistamisessa vältytään transrasvoilta ja hapettuneilta rasvahapoilta, koska hyvät öljyt eivät altistu paistamisen korkeille lämpötiloille, ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja CocoVilta kertoo.

Muutamalla perusraaka-aineella pärjää

Hankkimalla muutaman perusraaka-aineen sukeltaa helposti raakakakkujen maailmaan. Vaikka raakakakun voi leipoa verrattain alkeellisissa – vaikkapa uunittomissa – oloissa, valmistamiseen tarvitaan tehosekoitin tai sauvasekoitin, jotta kakkupohjasta saa tasaisen.

Tuhti kakku syntyy käyttämällä pohjaan pähkinöitä, jotka korvaavat viljatuotteet.

– Mantelit ovat pähkinöitä miedompia ja pähkinälle yliherkätkin kestävät niitä yleensä paremmin. Lisäksi ne ovat ravinnetiheitä ja usein turvallisempi valinta kuin pähkinät, joiden laatu vaihtelee, sanoo Halmetoja.

Kylmässä jähmettyvä kookosöljy tai kaakaovoi korvaa raakakakussa voin pitäen pohjan kasassa. Chia-siemenillä, psylliumilla tai irlanninsammaleella kakkuun saa kuohkeutta.

Raakakakuissa makeuttajat korvataan kokonaisilla lähteillä eli valkosokerin sijaan käytetään luomuhunajaa, taateleita ja palmusokeria. Kakun täytteeksi sopivat hyvin sesongin mukaan vaikkapa kotimaiset marjat, kuten mansikka tai vadelma.

Osa raakakakkureseptien aineista on korvattavissa, mutta esimerkiksi nestettä imevä psyllium-kuitu on oikeanlaisen koostumuksen tuojana niin olennainen, ettei sitä kannata lähteä korvaamaan kuivatavarakaapista entuudestaan löytyvillä jauhoilla.

– Esimerkiksi makeuttajana toimiva lucuma taas on korvattavissa vaikkapa kookosjauholla. Tosin kakku saattaa vaatia enemmän makeutusta muilla raaka-aineilla.

Jo yksi pala riittää

Raaka-aineilla on tarkoitus saada kakulle miellyttävä koostumus. Täyteläisyyttä kakkuun tuovat pohjaan käytetyt pähkinät.

– Raakakakut, joihin on käytetty paljon pähkinöitä, ovat todella tuhteja. Moni yllättyy kuinka täyttävä raakakakku voi olla.

Yksi pala siis usein riittää. Onneksi raakakakku säilyy hyvin.

– Kylmässä raakakakku säilyy varmasti kuukausiakin, mutta koska se otetaan huoneenlämpöön sulamaan ja tarjoiltavaksi, kannattaa se nauttia muutaman päivän kuluessa, Halmetoja neuvoo.

Ihana mangojuustokakku

Raikkaan mangon voi korvata millä tahansa tuoreilla tai pakastetuilla marjoilla samassa suhteessa, mutta kannattaa muistaa tarkastaa kakun makeus. Esimerkiksi mansikka tai vadelma toimivat tässä reseptissä mangon sijaan erinomaisesti.

Pohja:

2,5 dl (kuorimattomia) manteleita

1 dl cashew-pähkinöitä

2 rkl hunajaa

1 dl rusinoita

1/8 tl Kalaharin suolaa

2 rkl sulatettua kookosöljyä

Jauha mantelit ja cashewit monitoimikoneessa huipputeholla karkeaksi jauheeksi. Lisää loput ainekset ja käytä konetta vain sen verran, että ne sekoittuvat kunnolla. Rusinat saavat jäädä vähän karkeammaksi rouheeksi. Taikina on kuivaa ja murumaista. Painele taikina irtopohjavuoan (halkaisijaltaan 25 cm) pohjalle tiiviiksi kerrokseksi. Jos haluat korkeamman kakun, käytä pienempää vuokaa. Siirrä jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Täyte: 

3,75 dl cashew-pähkinöitä n. 1/2 t liotettuna

1 pss (300 g) pakastettuja mangokuutioita (tai 1 kypsä mango)

5 rkl juoksevaa hunajaa tai agavesiirappia

1/4 tl Kalaharin suolaa

1 tl jauhettua luonnon vaniljaa

1/2-1 sitruunan mehu

2 tl raastettua sitruunankuorta

8 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

1 rkl lucuma-jauhetta

Soseuta tehosekoittimella siivilöidyt ja huuhdellut pähkinät ja sulatetut mangokuutiot kuohkeaksi kermaksi. Yhdistä hunaja tai agavesiirappi, suola, vanilja, sitruunan mehu ja raastettu kuori sekä lucuma ja jatka sekoittamista. Lisää lopuksi sulatettu kookosöljy ja anna tehosekoittimen käydä jonkin aikaa, kunnes saat kuohkean ja sileän seoksen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta tai sitruunanmehua. Kaada täyte kakkuvuokaan pohjataikinan päälle ja siirrä pakastimeen n. 1/2 tunniksi. Valmista sillä aikaa kuorrutuksen mangosose.

Mango-kuorrutus:

1/2 pussia (150 g) pakastettuja mangokuutioita sulatettuina tai 1/2 kypsä mango

1 tl sitruunanmehua

1 rkl psylliumin siemeniä

Tehosekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tai blenderissä. Levitä jähmettyneen täytteen päälle ja siirrä kakku vielä pariksi tunniksi jääkaappiin. Koristele ennen tarjoilua esim. mangoviipaleilla ja sitruunamelissalla.

Resepti: Outi Rinne

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.