Kesän juhlapöytää kaunistaa nyt raakakakku. Toisin kuin luullaan, raakakakun valmistaminen on helppoa ja se on terveellinen vaihtoehto perinteiselle kakulle. Raakakakun pyöräytät kesävieraiden hämmästykseksi vaikka uunittomassa mökkikeittiössä.
Kypsentämätön raakaruoka kiinnostaa suomalaisia sekä helppouden että terveellisyyden vuoksi. Vaikkei raakaravinnosta aiokaan elämäntapaa, voi raakaruoan periaatteilla koota kesän juhlapöytään helpon ja maukkaan raakakakun. Ne ovat aina gluteenittomia, maidottomia ja vegaaneille sopivia, mikä tekee raakakakusta varman valinnan myös ruokarajoitteisten vieraiden kestitsemiseen.
Kypsentämättömässä ruoassa säilyvät ne ravintoaineet ja vitamiinit, jotka kuumuus kypsennettäessä tuhoaa.
– Raakakakussa monet tehoaineet jäävät terveellisempään ja paremmin imeytyvään muotoon. Toisaalta raakakakun valmistamisessa vältytään transrasvoilta ja hapettuneilta rasvahapoilta, koska hyvät öljyt eivät altistu paistamisen korkeille lämpötiloille, ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja CocoVilta kertoo.
Muutamalla perusraaka-aineella pärjää
Hankkimalla muutaman perusraaka-aineen sukeltaa helposti raakakakkujen maailmaan. Vaikka raakakakun voi leipoa verrattain alkeellisissa – vaikkapa uunittomissa – oloissa, valmistamiseen tarvitaan tehosekoitin tai sauvasekoitin, jotta kakkupohjasta saa tasaisen.
Tuhti kakku syntyy käyttämällä pohjaan pähkinöitä, jotka korvaavat viljatuotteet.
– Mantelit ovat pähkinöitä miedompia ja pähkinälle yliherkätkin kestävät niitä yleensä paremmin. Lisäksi ne ovat ravinnetiheitä ja usein turvallisempi valinta kuin pähkinät, joiden laatu vaihtelee, sanoo Halmetoja.

