Kesämiesten cajun-maustetut kanan koipinuijat ja ginger ale -kastike

MTV Oy, All rights reserved

Chef Santerista on muotoutunut viime aikoina tehokas keittokirjailija. 2,5 vuodessa kirjoja on ehtinyt valmistua peräti neljä. Jokainen on tehty yhteistyössä valokuvaaja Anna-Liisa Nikuksen kanssa. Tuorein opus, Kesämiesten kesäruokaa, sai alkunsa telkkarissa. Maikkarin Grillikuume-ohjelmassa Santeri löi hynttyyt yhteen Poppamiehenä, Chilifestin järjestäjänä sekä Vuoden tamperelaisenakin tunnetun Marko Suksin kanssa. Kaksikon keittiökemia toimi siinä määrin yhteen, että grillailua päätettiin jatkaa vielä kokonaisen kirjan verran.

Parivaljakon kokkaustaidot ja -tyylit tukivat toisiaan hienosti. Ammattikokkina Santeri loihti monimuotoisia ja syötävän hyvännäköisiä annoksia, kun taas Marko hallitsi lihakimpaleiden kypsennyksen kaikki niksit ja hienosäädöt. Lopputuloksena raikas ja monipuolinen teos ulkokokkaamisen ja -syömisen ystäville. Eli varmaankin kaikille.

Saimme esimakua resepteistä kirjajulkkareissa Ravintola Miamissa. Pöytä notkui kirjan kesäisiä herkkuja kevään viimeisten lumihiutaleiden leijaillessa vapun alla ikkunan takana. Poppamies Marko oli erityisen ylpeä cajun-maustetuille kanalle suunnittelemastaan ginger ale -kastikkeesta, jota kehotti keittelemään kotosalla. Työtä käskettyä. Grillistä ulos maukkaita ja tahmeaksi karamellisoituja koipinuijia, joille ginger ale toi makean pistävää sävyä ja kevyttä inkiväärin poltetta. Julkkareista saatu kirja tulee saamaan vielä monta grillisoosiroisketta kesän aikana.

Cajun-maustetut kanan koipinuijat ja ginger ale kastike

12 kanan koipinuijaa

Cajun-mauste:

1 rkl suolaa

1 rkl mustapippuria myllystä

1 rkl valkosipulijauhetta

1 rkl paprikajauhetta

1 rkl sipulijauhetta

1/2 rkl cayennejauhetta

1/2 rkl kuivattua timjamia

1/2 rkl kuivattua oreganoa

Ginger ale -kastike:

1 valkosipuli

1 punasipuli

ruokaöljyä

5 dl ginger alea

1 dl ketsuppia

1/2 tl kuivattua inkivääriä

suolaa

mustapippuria myllystä

Valmista ensin kastike. Halkaise valkosipuli kahtia. Kuori ja lohko punasipuli. Sipaise leikkuupintoihin hieman öljyä ja paahda grillissä keskilämmöllä tai 200-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi. Kaavi pehmenneet valkosipulin kynnet kuoristaan kattilaan. Hienonna punasipuli ja lisää myös kattilaan. Kaada ginger ale kattilaan ja sekoita joukkoon loput kastikkeen ainekset. Keitä voimakkaasti, kunnes nestettä on jäljellä noin puolet. Mausta maistellen suola ja pippuri kohdilleen ja keittele tarvittaessa vielä hetki, kunnes kastike hieman sakenee. Soseuta sauvasekoittimella ja jätä lämpimään odottamaan tarjoilua.

Kypsennä sitten kanankoipinuijat. Mehukkaimmat kanat valmistuvat hitaasti grillin epäsuorassa ja miedossa lämmössä. Ihannelämpötila on noin 120 astetta.

Sekoita cajun-mausteseoksen ainekset pienessä kulhossa. Sivele koipinuijat tilkalla öljyä ja hiero reilusti mausteseosta niiden pintaan.

Grillaan ensin matalalla epäsuoralla lämmöllä (120 astetta) puolisen tuntia. Viimeistele nuijien pinnat suoralla lämmöllä kuuman hiilloksen päällä käännellen kauttaaltaan rapeiksi ja kauniin ruskeiksi. Valele lopuksi hieman valmistamaasi ginger ale -kastiketta koipinuijien pintaan ja anna paahtua herkullisen karamelliksi.

Lohta, purjoa ja limeä. Karpalo-lohi -ceviche. Grillattu ananas kesämiesten tapaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat