Kertooko roseeviinin väri laadusta? Viiniasiantuntija paljastaa totuuden yleisen uskomuksen takaa
Viiniasiantuntija kumoaa myytin, jonka mukaan roseeviinin värillä olisi jotain tekemistä viinin laadun kanssa.
Tarkista videolta, kuinka samppanjalasia kuuluisi oikeasti pidellä.
Kesä on aikaa, jolloin yhä useampi valitsee lasiinsa raikasta roseeviiniä.
Vaikka roseeviini on monelle tuttu, eräs asia tuntuu askarruttavan monen nautiskelijan mieltä vuodesta toiseen; onko roseeviiniin värillä väliä? Kuinka paljon viinin väri kertoo sen laadusta? Expressen-sivusto kysyi viiniasiantuntijalta vastaukset näihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Rypälelajikkeella on paljon tekemistä värin kanssa
Asiantuntija Håkan Larssonin mukaan roseeviinin väri ei kerro mitään juoman laadusta, eikä myytti lohenpunaisten viinien paremmuudesta pidä paikkansa.
Roseeviinin väri riippuu nimittäin sekä valmistusmenetelmästä, uuttamisajasta että käytettävästä rypälelajikkeesta. Lopullisen viinin väri voikin edellä mainittujen asioiden puitteissa vaihdella pinkistä hennon vaaleanpunaiseen.
Tiesitkö? Oikeaoppisesti roseeviini valmistetaan uuttamalla tumman viinirypäleen kuoria rypälemehussa, jolloin kuoret värjäävät nestettä. Viinin väri jää roseeksi, kun uuttamisvaihe pidetään lyhyenä.
Larssonin mukaan rypäleet, kuten syrah tai cabernet sauvignon, antavat roseeviinille tummemman värin kuin monet muut rypäleet. Mitä kauemmin nämä rypäleet saavat viinissä uuttua, sitä tummemman värinen lopputulos syntyy.
Uuttamisen aikana viiniin irtoaa myös punaviinistä tuttuja tanniineja.
– Kuorista irtoavat tanniininit tekevät roseesta vahvan ja punaviinin kaltaisen, Larsson lisää.
Roseeviinin värissä on siis ennen kaikkea kyse viinin tyylistä, ei sen laadusta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria