Keltaista vesimelonia? Näitä asioita et tiennyt hellepäivän herkusta

vesimeloni
Shutterstock

Kesän ehdoton ykköshedelmä on viilentävä vesimeloni, joka on parasta hellepäivinä.

Vesimeloni sisältää nimensä mukaisesti reilusti vettä. Siinä on myös muun muassa C- ja A-vitamiinia sekä kaliumia ja kuitua. Mutta tiesitkö näitä faktoja tästä mehukkaasta hedelmästä?

Enemmän lykopeenia kuin tomaateissa

Kupillisessa vesimelonin hedelmälihaa on 1,5 kertaa enemmän lykopeenia kuin isossa, tuoreessa tomaatissa. Vesimelonissa lykopeenia on 6 milligrammaa, kun tomaatista sitä löytyy 4 milligrammaa.

Lykopeeni on antioksidantti, joka joidenkin tutkimusten mukaan saattaa jopa ehkäistä sydänsairauksia ja syöpiä. Antioksidantit säilyvät parhaiten, kun säilytät vesimelonin huoneenlämmössä.

Vesimelonia on myös keltaisena

Vesimeloni ei ole aina punainen sisältä. Hedelmästä on olemassa myös keltainen versio, jonka maku on hieman hunajainen. 

Ulkoapäin keltainen vesimeloni näyttää samalta kuin punainenkin. Keltaisen vesimelonin ravintoarvoista ei ole olemassa tutkimuksia, sillä tutkimukset on yleensä tehty punaisilla vesimeloneilla.  

Apua lihaskipuihin

Espanjalainen tutkimus selvitti, että vesimelonin mehu saattaa auttaa palautumisessa rankan urheilusuorituksen jälkeen. Mehun juominen ennen treeniä vähensi tutkittavien treeninjälkeisiä lihaskipuja.

Vaikutuksen saattaa aiheuttaa vesimelonin sisältämä sitrulliini, jonka on todettu alentavan verenpainetta. Sitrulliinin kyky rentouttaa verisuonia on yhdistetty myös Viagran kaltaisiin vaikutuksiin.

Hedelmä vai vihannes?

Kuten suurin osa hedelmistä, vesimelonikin tuottaa siemeniä ja maistuu makealta. Vesimeloni voidaan kuitenkin jäljittää kurpitsojen ja kurkkujen muodostamaan kurkkukasvien haaraan.

Vettä yli 90 %

Vesimelonista on vettä jopa 91,5 prosenttia, joten hedelmän syöminen auttaa tehokkaasti pieneen nestevajeeseen. Nesteytyksestä onkin syytä pitää kesällä erityistä huolta, sillä liian vähäinen nesteytys aiheuttaa päänsärkyä ja heikentää keskittymiskykyä. 

Lähde: health.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja