Keittokinkku, palvikinkku, korppukinkku – tiedätkö, mitä eroa näillä leikkeleillä on?

leikkeleet
Shutterstock

Kauppojen leikkelehyllyt pursuavat erilaisia vaihtoehtoja leivän päälle ja herkutteluun. Leikkeleiden nimi riippuu valmistustavasta. 

Erilaiset valmistustavat erottavat kinkut, makkarat ja muut leikkeleet toisistaan. Tunnetko sinä erot?

Keittokinkku

Keittokinkku kypsennetään muotissa keittämällä. Se valmistetaan sian takaosan suurista lihaksista. Keittokinkku voi olla maustamatonta tai miedosti maustettua. Kinkku voidaan myös hunnuttaa esimerkiksi sinapilla ja korppujauhoilla, jolloin sitä kutsutaan korppukinkuksi. 

Palvikinkku

Palvikinkulla tarkoitetaan savustettua eli palvattua kinkkua. Savustuslämpötila on 70–75 astetta, ja siinä käytetään leppää, pyökkiä, tammea ja katajaa. Palvikinkku voidaan palvata myös ylikypsäksi. 

Perinteisen savustuksen lisäksi lihaa voidaan savustaa nestesavustuksella. Tuotteisiin saadaan savun makua myös savuaromilla.

Kylmäsavustetut leikkeleet

Kylmäsavustettu tuote on savustettu korkeintaan 30 asteen lämmössä pitkään ja hitaasti. Kylmäsavutuote voi olla kokonainen lihapala tai kestomakkara. Kestomakkaroita puolestaan ovat esimerkiksi meetvurstit ja salamit. 

Leikkelemakkara

Leikkelemakkarat tehdään muovikuoreen, ja niitä myydään sekä kokonaisina tankoina että valmiiksi viipaloituina. Tunnettuja leikkelemakkaroita ovat esimerkiksi lauantai- ja balkanmakkarat.

Leikkelemakkarat kuuluvat keittomakkaroihin, mikä tarkoittaa, että makkara on kypsennetty vähintään 65 asteessa hauduttamalla, keittämällä tai muuten kypsentäen. Myös ruokamakkarat ovat keittomakkaroita. 

Lähde: Lihatiedotus

***

0:35

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja