Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Keittokinkku, palvikinkku, korppukinkku – tiedätkö, mitä eroa näillä leikkeleillä on?

Shutterstock
Julkaistu 16.07.2017 17:08

MTV LIFESTYLE

Kauppojen leikkelehyllyt pursuavat erilaisia vaihtoehtoja leivän päälle ja herkutteluun. Leikkeleiden nimi riippuu valmistustavasta. 

Erilaiset valmistustavat erottavat kinkut, makkarat ja muut leikkeleet toisistaan. Tunnetko sinä erot?

Keittokinkku

Keittokinkku kypsennetään muotissa keittämällä. Se valmistetaan sian takaosan suurista lihaksista. Keittokinkku voi olla maustamatonta tai miedosti maustettua. Kinkku voidaan myös hunnuttaa esimerkiksi sinapilla ja korppujauhoilla, jolloin sitä kutsutaan korppukinkuksi. 

Palvikinkku

Palvikinkulla tarkoitetaan savustettua eli palvattua kinkkua. Savustuslämpötila on 70–75 astetta, ja siinä käytetään leppää, pyökkiä, tammea ja katajaa. Palvikinkku voidaan palvata myös ylikypsäksi. 

Perinteisen savustuksen lisäksi lihaa voidaan savustaa nestesavustuksella. Tuotteisiin saadaan savun makua myös savuaromilla.

Kylmäsavustetut leikkeleet

Kylmäsavustettu tuote on savustettu korkeintaan 30 asteen lämmössä pitkään ja hitaasti. Kylmäsavutuote voi olla kokonainen lihapala tai kestomakkara. Kestomakkaroita puolestaan ovat esimerkiksi meetvurstit ja salamit. 

Leikkelemakkara

Leikkelemakkarat tehdään muovikuoreen, ja niitä myydään sekä kokonaisina tankoina että valmiiksi viipaloituina. Tunnettuja leikkelemakkaroita ovat esimerkiksi lauantai- ja balkanmakkarat.

Leikkelemakkarat kuuluvat keittomakkaroihin, mikä tarkoittaa, että makkara on kypsennetty vähintään 65 asteessa hauduttamalla, keittämällä tai muuten kypsentäen. Myös ruokamakkarat ovat keittomakkaroita. 

Lähde: Lihatiedotus

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Nyt on hyvää! Petterin nerokasta uunimakkaraohjetta on kokeiltavaKinkkumysteeri marketin leikkelehyllyllä: Mitä eroa keittokinkulla, palvikinkulla ja korppukinkulla todellisuudessa on?"Koko Suomen perusruokaa" – koska olet viimeksi tehnyt uunimakkaraa? Tiedätkö, milloin on valmista? Tästä tunnistat kypsän raakamakkaranPiilotetaanko makkaraan "kaikki jäte"? Totuus makkaroiden raaka-aineista”Jauhomakkaroihin" liittyy sitkeä uskomus – tämä on totuus makkaroissa käytettävistä jauhoista
MakkaraMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makkara
  • Eilen13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 3.7.09:53
    Takaisinvedot

    Atrian grillimakkaraa vedetään myynnistä – voi aiheuttaa oireita

  • 25.6.17:28
    Ruoka

    Kuinka kauan avattu makkarapaketti säilyy?

  • 23.6.17:32
    Ruoka

    Näin grillimakkaran saa säilymään jopa kuukausia

  • 20.6.09:44
    Ruoka

    Makkaran murskasuosio! Yhtä grillimakkaraa myydään nyt poikkeuksellisen paljon