Keittokinkku, palvikinkku, korppukinkku – tiedätkö, mitä eroa näillä leikkeleillä on?
Kauppojen leikkelehyllyt pursuavat erilaisia vaihtoehtoja leivän päälle ja herkutteluun. Leikkeleiden nimi riippuu valmistustavasta.
Erilaiset valmistustavat erottavat kinkut, makkarat ja muut leikkeleet toisistaan. Tunnetko sinä erot?
Keittokinkku
Keittokinkku kypsennetään muotissa keittämällä. Se valmistetaan sian takaosan suurista lihaksista. Keittokinkku voi olla maustamatonta tai miedosti maustettua. Kinkku voidaan myös hunnuttaa esimerkiksi sinapilla ja korppujauhoilla, jolloin sitä kutsutaan korppukinkuksi.
Palvikinkku
Palvikinkulla tarkoitetaan savustettua eli palvattua kinkkua. Savustuslämpötila on 70–75 astetta, ja siinä käytetään leppää, pyökkiä, tammea ja katajaa. Palvikinkku voidaan palvata myös ylikypsäksi.
Perinteisen savustuksen lisäksi lihaa voidaan savustaa nestesavustuksella. Tuotteisiin saadaan savun makua myös savuaromilla.
Kylmäsavustetut leikkeleet
Kylmäsavustettu tuote on savustettu korkeintaan 30 asteen lämmössä pitkään ja hitaasti. Kylmäsavutuote voi olla kokonainen lihapala tai kestomakkara. Kestomakkaroita puolestaan ovat esimerkiksi meetvurstit ja salamit.
Leikkelemakkara
Leikkelemakkarat tehdään muovikuoreen, ja niitä myydään sekä kokonaisina tankoina että valmiiksi viipaloituina. Tunnettuja leikkelemakkaroita ovat esimerkiksi lauantai- ja balkanmakkarat.
Leikkelemakkarat kuuluvat keittomakkaroihin, mikä tarkoittaa, että makkara on kypsennetty vähintään 65 asteessa hauduttamalla, keittämällä tai muuten kypsentäen. Myös ruokamakkarat ovat keittomakkaroita.
Lähde: Lihatiedotus
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti