Mainos

Keitätkö ison määrän kahvia? Muista tehdä tärkeä asia, ennen kuin tarjoilet juomaa vieraille

Kuinka paljon kahvia täytyy varata juhlavieraille ja mitä kahvin keittämisessä tulee ottaa huomioon? Nappaa tästä tärkeimmät tärpit, jos keität kahvia juhliin.

Kahvi kuuluu olennaisena osana suomalaiseen juhlapöytään kaikenlaisten suolaisten ja makeiden herkkujen kyytipojaksi. Kun kahvia keitetään juhliin isojakin määriä, on hyvä pitää mielessä muutama oleellinen muistisääntö.

Kuinka paljon kahvia pitää varata? 

Pauligin mukaan yhdestä 500 gramman paketista kahvia tulee noin 65 kupillista. 

Yhtä 1,25 desilitran kupillista kohden tarvitaan noin yksi kahvimitallinen (noin 8 grammaa) kahvijauhetta.

Kuppia kohden (1,25 dl) tarvitset yhden kahvimitallisen (7-8 g) kahvijauhetta. Yksi desilitra kahvijauhetta painaa noin 43g. Puolen kilon pakkauksesta saadaan n. 65 kupillista kahvijuomaa. Paras tapa annostella kahvijauhetta suodatinlaitteeseen on käyttää kahvimittaa.

Vettä

Kahvijauhetta

Valmista kahvia

1 l

8 mittaa kahvia

=1,5 dl (65 g)

noin 8 kahvikupillista

Jos sinulle on tulossa vieraaksi siis vaikkapa 10 kahvinjuojaa, joista jokainen juo 2 kahvikupillista, tarvitset 20 kahvikupillista kahvia. Se tarkoittaa noin 160 grammaa kahvijauhetta.

Mitä kahvia juhlapöytään? 

Jos juhlapöydässä on tarjolla sekä suolaista että makeaa, kannattaa Pauligin mukaan valita keskipaahtoinen (paahtoaste 3–4) kahvi. Hivenen tummempi paahto tuo juhlapöydän erilaiset maut parhaiten esille. 

Muista tämä, ennen kuin tarjoilet kahvia

Kun olet keittänyt kahvin,  muista sekoittaa se lusikalla ennen tarjoilua. Pauligin mukaan suurin osa kahvin makuaineista irtoaa suodatuksen alkuvaiheessa, jolloin vahva kahvi jää pohjalle ja laihempi pinnalle.

Kahvi tulee tarjoilla tuoreena. Kahvi maistuu parhaalta 5 minuuttia valmistuksen jälkeen, 75–80 asteisena. Keitä kahvia mieluummin erä kerrallaan, jottei kahvi pääse painumaan väkeväksi. Kahvi säilyy tarjoilukelpoisena noin puoli tuntia. Jos et tarjoile kahvijuomaa kerralla, siirrä se termospulloon.

Muista kahvin lisukkeet

Muista varata kahvipöytään juomien lisäksi myös riittävästi maitoa, kermaa, sokeria, hunajaa ja makeutusainetta. Esimerkiksi 10 hengen kahvittelussa juhlapöytä kannattaa varustella seuraavasti:

  • sokeria 250 g
  • maitoa /  kasvimaitoa 2 dl
  • kahvikermaa 2 dl
  • makeutusainetta ja hunajaa

Vaihtoehto myös niille, jotka eivät juo kahvia

Ota huomioon, että kaikki juhlavieraat eivät välttämättä juo kahvia ja tarjolla olisi hyvä olla myös teetä. Tee tarjoillaan kahvikuppia isommasta kupista.

Valmista kahvi ja tee omiin, niille varattuihin kannuihin, jotta juomat eivät saa toisistaan makua. 

K-Ruoka muistuttaa, että haudutettu tee kannusta tarjoiltuna on pussiteetä juhlavampi vaihtoehto. Musta, maustamaton tee on yleensä neutraali valinta. Kahvin ja teen lisäksi on huomaavaista pitää tarjolla myös mehua ja kylmää vettä. Juomia kuluu yllättävän paljon etenkin kesäjuhlissa.

Lähteet: Paulig, K-Ruoka, Fazer


Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja