Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Keinolihaa ja netissä ruokailua – näinkö syömme tulevaisuudessa?

Shutterstock
Julkaistu 23.05.2015 18:02

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Ruoka on tämän päivän kulttuurissamme jatkuvasti tapetilla. Ruoasta puhutaan, kirjoitetaan ja kiistellään. Mutta miksi?

Suomalaisen ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä uskoo, että ruoka puhututtaa, koska siihen liittyy jatkuvia valintoja, joita jokaisen on tehtävä.

– Ruoka on meille kulttuurin luoma väline, jonka kautta ymmärrämme maailmaa. Se auttaa kontrolloimaan maailman monimutkaisuutta.

Mäkelän mukaan ruoalla voidaan korostaa sekä yksilöllistä elämäntapaa että yhteisöllisyyttä. Yhteisöllisyydestä hyvä esimerkki on ravintolapäivä, joka on järjestetty Suomessa peräti 17 kertaa.

– Puhutaan sekä yksin että yhdessä syömisestä. Maailmalla näkyy paljon yhteisiä pitkiä pöytiä, joissa syödään tuntemattomien kanssa.

– Viimeisin todella kiinnostava ilmiö tulee Etelä-Koreasta, missä ruokaseuraa voi saada netin välityksellä. Yksityisessä rauhassa voi ottaa kontaktin netissä ammatikseen syövään ja jakaa aterian hänen kanssaan. Tähän liittyy kiinnostava ajatus siitä, mitä yhdessä syöminen kenties tulevaisuudessa voi olla.

Kestävyysnäkökulmaa ei voi sivuuttaa

Ruokakulttuurin kehittymiseen liittyy muitakin näkökulmia. Johanna Mäkelän mukaan tulevaisuudessa on osattava yhdistää esimerkiksi ruoan terveellisyys ja kestävyys. On myös mietittävä, mikä kaikki mielestämme on syötävää ruokaa.

Hyönteiset puhututtavat, ja laboratioissa kehitellään jo keinolihaa, jota ei ole tarkoitettu kasvisruokavaliota noudattaville lihan korvikkeeksi, vaan sekasyöjille korvaamaan lihaa. 

Myös ateriankorvikkeet saattavat olla osa tulevaisuutta. Suomalainen Ambronite on esimerkki siitä, mitä ruokailu saattaa jatkossa olla. Startup-yritys on kehitellyt ravintojuomia, jotka sisältävät kaikki elimistön tarvitsemat ravintoaineet ja siten korvaavat päivän ateriat kokonaisvaltaisesti.

Pillereillä ruokaa sen sijaan tuskin lähitulevaisuudessa korvataan. 

– Ruoan korvaavista pillereistä on puhuttu jo sadan vuoden ajan, mutta tällä hetkeellä pillerimuotoinen ruoka ei ole saanut hirveästi nostetta taaksensa, Mäkelä sanoo. 

Johanna Mäkelä jakoi ajatuksiaan ruokakulttuurista ja sen tulevaisuudesta VOX Helsinki -tapahtumassa 21.5.2015. 

Lisää aiheesta:

Tulevaisuudessa liha lautasella ei ehkä ole enää vain lihaa – sirkkabuumista on kuitenkin opittuUskomaton suomalaiskeksintö voi olla elintarviketeollisuuden "uusi vehnä" – ilmasta proteiinipitoista ruokaaTässäkö ratkaisu maailman ruokaongelmiin? Suomalaisyritys valmistaa proteiinia ilmasta: ”On pakko keksiä jotain”Pitäisikö lihan syöminen lopettaa? Huippukokki Henri Alén: ”Ei tule onnistumaan”Käppäilyruoka ja jatkuva puputtaminen – nämä ovat nykyajan suurimpia ruoka-ilmiöitäSuomalaisten suosikkivihannes vaihtaa väriä – näistä ennustetaan vuoden 2016 ruokatrendejä
LihaKasvisruokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos