Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kaupunkilainen, mene metsään nyt! Sinua odottaa "uskomaton makujen räjähdys"

Shutterstock
Julkaistu 17.04.2015 17:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Villiä vegeä -ruokakirjan (Readme, 2015) juuri julkaissut kokki ja villiyrttispesialisti Sami Tallberg kertoo, mitä metsästä kannattaa haalia juuri nyt omalle lautaselle.

Villivihanneksien ja -yrttien nimeen vannova kokki Sami Tallberg muistuttaa, että metsät ovat jo alkukeväästä tulvillaan makuelämyksiä. Kaupunkilainenkin voi hyödyntää ruoanlaitossa lähimetsänsä antimet, eikä kotiovelta tarvitse lähteä kauas. Tallberg kuitenkin muistuttaa, että syötäväksi kerättävät kasvit tulee aina tunnistaa hyvin.

– Samat säännöt pätevät kuin sienien ja marjojen kanssa. Lajin tunnistus on erittäin tärkeää. Kun itse aloitin tämän, löysin netistä Luontoportti-palvelun, jossa listataan kaikki Suomen kasvit. Se on todella tärkeä apuväline kasvien tunnistuksessa, Tallberg vinkkaa.

Villiyrtti on raaka-aine siinä missä muutkin

Ammattilaiskokin tarkka makuaisti mahdollistaa villikasvien monipuolisen käytön ruoissa, mutta miten tavallinen pulliainen sitten voi löytää oikeat makuyhdistelmät? Tallbergin mukaan villiyrttejä kannattaa jo lähtökohtaisesti kohdella samanlaisena raaka-aineena kuin vaikkapa kaupan vihanneksia.

Sami Tallberg Taste of Helsinki -tapahtumassa vuonna 2012.

– Ei se homma toimi niin, että menet luontoon ja maistat yhtä villiyrttiä todeten, että se ei maistu miltään. Siitä pitää tehdä ruokaa. Ethän sinä mene kauppaankaan ja maista lehtisalaattia yksinään, Tallberg vertaa.

Vinkit kaupunkilaisille – nämä villiyrtit löydät metsästä juuri nyt!

Tallbergin mukaan paras tapa oppia arvostamaan villiyrttejä on kerätä niitä aluksi vaikkapa sekasalaatiksi.

– Ja päälle kastikkeeksi vinaigrette. Se on se salainen ase kaikkeen hyvään kasvisruokaan. Ja tietysti myös suola ja pippuri.

Samin vinkit – poimi näitä juuri nyt:
Ruoholaukka – ruohosipulinen maku.
Isomaksaruoho – jos tykkäät herneenversosta tai sokeriherneestä, tykkäät myös isomaksaruohosta.
Litulaukka – maistuu valkosipulille ja sinapille.
Peltokanankaali
– tuo mieleen rucolan ja parsakaalin.
Ketunleipä, ahosuolaheinä, niittysuolaheinä – tuovat hapokkuutta ja suolaa ruokaan.

Tällä hetkellä esimerkiksi Helsingin Keskuspuiston antimista voi koostaa itselleen maukkaan salaatin.

– Peltokanankaali maistuu sinappiselle, suolaheinät tuovat hapokkuutta ja suolaisuutta, isomaksaruoho tuo makeutta ja mehevyyttä, ruoholaukka tuo sipulisuutta. Näin nivotaan ne maut yhteen ja suussa on uskomaton makujen räjähdys. Sellaista elämystä et koskaan saa mistään ruoasta, mitä myydään kaupassa.

Tärkeintä on Tallbergin mielestä muistaa vain virittää mielensä villiyrttien keräämiseen.

– Otat vain muutaman askeleen ja menet luontoon. Sitten täytyy vain osata tunnistaa ja kerätä yrtit. Tämä viesti ei tietenkään mene kerralla läpi, mutta pikku hiljaa.

Muista myös kiinnittää huomiota kasvien poimintapaikkaan. Vilkkaan tien vierusta ei välttämättä ole paras mahdollinen keräyspaikka, jos haluat lautasellesi puhtaita kasveja.

Lisää aiheesta:

Herätys, suomalaiset! Kotimaisen kasviksen sato uhkaa päätyä roskiinNyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näinLöytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki"Näitä ruokia kannattaa nyt napata ostoskoriin: Edullisimmillaan ja parhaimmillaan!Käveletkö sinä luonnon ruoka-aitan ohi päivittäin? Asiantuntija antaa vinkit villiyrttien käyttöön: "Moninkertaisesti enemmän ravintoaineita kuin pinaatissa"Takapihaltasi voi löytyä jo nyt ilmaista herkkua – "todella hyvää ja ravintorikasta ruokaa!"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:24
    Ruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti

  • Eilen10:41
    Ruoka

    Suomi-herkku veti Hollywood-tähden sanattomaksi: "Olen aika varma, että sain tarpeekseni"

  • Eilen08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • ti17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • ti14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja