Villiä vegeä -ruokakirjan (Readme, 2015) juuri julkaissut kokki ja villiyrttispesialisti Sami Tallberg kertoo, mitä metsästä kannattaa haalia juuri nyt omalle lautaselle.
Villivihanneksien ja -yrttien nimeen vannova kokki Sami Tallberg muistuttaa, että metsät ovat jo alkukeväästä tulvillaan makuelämyksiä. Kaupunkilainenkin voi hyödyntää ruoanlaitossa lähimetsänsä antimet, eikä kotiovelta tarvitse lähteä kauas. Tallberg kuitenkin muistuttaa, että syötäväksi kerättävät kasvit tulee aina tunnistaa hyvin.
– Samat säännöt pätevät kuin sienien ja marjojen kanssa. Lajin tunnistus on erittäin tärkeää. Kun itse aloitin tämän, löysin netistä Luontoportti-palvelun, jossa listataan kaikki Suomen kasvit. Se on todella tärkeä apuväline kasvien tunnistuksessa, Tallberg vinkkaa.
Villiyrtti on raaka-aine siinä missä muutkin
Ammattilaiskokin tarkka makuaisti mahdollistaa villikasvien monipuolisen käytön ruoissa, mutta miten tavallinen pulliainen sitten voi löytää oikeat makuyhdistelmät? Tallbergin mukaan villiyrttejä kannattaa jo lähtökohtaisesti kohdella samanlaisena raaka-aineena kuin vaikkapa kaupan vihanneksia.