Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kaupan hyllyiltä löytyy nyt Juliuksen, 12, Minjan, 11, ja Roopen, 11, suunnittelemia ruokia: Yhtä asiaa eivät halunneet mukaan valmisruokiin

Lapset pääsivät mukaan kehittelemään uusia valmisruokia. Kuvituskuva.
Lapset pääsivät mukaan kehittelemään uusia valmisruokia. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 01.02.2020 14:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Saarioinen kehitteli yhteistyössä lapsien kanssa uusia valmisruokia kaupan hyllyille. 

Saarioinen otti sadat lapset mukaan ideoimaan heille maistuvia aterioita. Ideoinnista syntyi kaksi valmisruokaa: lihapullat ja punaiset makaronit sekä kirjolohikebakot ja lohkoperunat. 

– Tärkeimpinä asioina lasten mielestä uusissa valmisruoissa olivat selkeät maut ja raaka-aineet, miedot mausteet ja yksinkertaisuus eli se, että lapset näkevät, mitä syövät. Tärkeää oli myös se, että kastikkeen saa lisätä ruokaan itse, sanoo Saarioisten kuluttajakokemuksesta vastaava johtaja Tia Yrjölä.

Yllättävää oli se, että lapset eivät halunneet aterioihin mukaan kypsennettyjä kasviksia, vaan halusivat mieluummin syödä kasvikset tuoreina. Siksi pakkaukseen lisättiin kehotus kasvisten lisäämisestä aterian yhteyteen. Toinen yllätys oli se, että lapset tykkäsivät kaikista vaihtoehdoista eniten juuri kalaruoasta.

"Lämpimät kasvikset eivät sovi ruokaan"

12-vuotias Julius oli mukana suunnittelemassa uusia lastenruokia.

– Oli mielenkiintoista päästä näkemään, miten ruokaa valmistetaan ruokatehtaassa ja kuinka tarkkaa suunnittelu on. Ruoat oli herkullisia, mutta lämpimät kasvikset eivät sovi ruokaan. Mieluummin syön tuoretta kurkkua ja tomaattia, Julius kommentoi.

Saarioisten mukaan usilla valmisaterioilla ei haluta korvata perheen yhteistä ruokahetkeä vaan tuodaan lapsen iltapäivään sopivan kokoinen ravitseva ateria, jonka lapsi voi itse lämmittää, esimerkiksi ennen harrastuksia syötäväksi. Tällainen toive esille nousi lapsiperheille tehdystä tutkimuksesta. 


Lapset osallistuivat aktiivisesti myös tuotesarjan mainonnan suunnitteluun. Helsingin Suutarilan ala-asteen lapset kehittelivät lastenaterioille mainoskäsikirjoituksia, joista televisiomainokseksi asti päätyi 11-vuotiaan Henrikin ideoima seikkailu valaan vatsassa. 

Valmisruokien suosio on kasvanut viime vuosien aikana huimasti. 
Valmisruokamarkkina on yksi päivittäistavarakaupan nopeimmin kasvavia ryhmiä, ja se on kasvanut tuoretuoteryhmistä eniten euroissa mitattuna. Saarioisella valmisruoan myynti on kasvanut yli 10 prosenttia vuosina 2018 ja 2019. Kasvu on voimakkainta puuroissa, keitoissa, annosaterioissa ja mukaan otettavissa salaateissa ja välipaloissa. Lapsiperheiden ohella sinkku- ja pientaloudet korostuvat valmisruokien suurkuluttajina, eli kyseessä on koko Suomea koskeva ilmiö.

Lue myös: IS: Näin kauan paistopisteeltä ostettu riisipiirakka todellisuudessa säilyy huoneenlämmössä kotona

Lähde: Saarioinen

***

0:43Muistatko vielä reseptikortit?

Lisää aiheesta:

Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Valmisruoka, jota suomalaiset nyt himoitsevat – kauppoihin pukkaa uutuuksia: "Odotamme siitä kovaa hittiä"Näitä valmisruokia suomalaiset nyt himoitsevat – K-kauppoihin lävähtää ennennäkemätön uutuusSuomessa kasvaa nyt inkivääri-ipanoita ja parsakaalipalleroita – K-ryhmässä havaittiin selkeä hittituote lapsiperheiden keskuudessa: "Valtava suosio, jolle ei näy loppua"Söitkö sinäkin? Tässä on kevään suosituin arkiruoka Suomessa – hurjalla suosiolla yksi varjopuoliKolmen lapsen äiti Milla pettyi kauppojen tarjoamiin lasten välipaloihin: Kehitteli kotikeittiössään ovelan ratkaisun aamupuuron jämistä
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:34
    Ravitsemus

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"

  • 06:07
    Google

    Ruokareseptihaut, jotka trendasivat vuonna 2025 – haitko sinäkin?

  • Eilen16:45
    Ravitsemus

    Ainakin yksi seikka pastapaketin kyljestä kannattaa tarkistaa

  • ti18:04
    Liha

    Tuore raportti paljastaa yllättäviä eroja pohjoismaalaisten ruokavalioissa

  • ti16:42
    Jouluruoka

    Parhaat piparkakkutalovinkit: Jouluttaja Riikka neuvoo, kuinka helposti teet "vihreää sammalta"