Kaukana kinkusta: Näin Italiassa herkutellaan jouluna – katso ja hämmästy
Toisin kuin Suomessa, Italiassa ei ole yhtä tiettyä jouluruokaa, jota kaikki syövät. Jouluherkut määräytyvät pitkälti alueiden mukaan.
Pasta eri muodoissaan kuuluu Italiassa tietysti myös jouluun, mutta muuten kunkin alueen omat herkut voivat olla niin erikoisia, ettei muualla Italiassa ole kuultukaan niistä. Tällaisia paikallisia erikoisuuksia ovat muun muassa sisilialainen scacciata-piirakka ja pohjoisen Brovada e Muset eli nauris-makkara -annos.
1. Naurista ja makkaraa (Brovada e Muset)
Friuli-Venezia Giulian alueella, Koillis-Italiassa syödään talvisin nauris-makkara -paistosta, johon kuuluu yksinkertaisesti sianlihamakkaraa ja säilöttyä naurista.
2. Maissipuuroa ja kuivattua turskaa (Polenta e Baccalà)
Polenta on erityisesti Pohjois-Italiassa käytetty lisäke, joka on eräänlaista maissipuuroa. Baccalà eli kuivattu turska puolestaan on tuttu laji monessakin italialaisessa joulu- sekä uuden vuoden pöydässä. Polenta ja Baccalà yhdessä on tyypillinen jouluruoka Venetossa, Koillis-Italiassa. Kuvan annoksessa polentasta on tehty soikion muotoiset kiekot, keskellä kalasurvos.
3. Kananmaksapateella päällystetyt leivät (Crostini ai Fegatini)
Jos vierailet jouluna toscanalaiskodissa, saatetaan sinulle tarjota kanapateella päällystettyjä leipiä. Pateessa on maksan lisäksi myös anjovista ja kaprista. Leipä saa olla hieman kuivunutta, ja silloin sitä pehmitetään lihaliemellä.
4.Sisilialainen piirakka (Scacciata)
Suolainen scacciata-piirakka on sisilialainen erikoisuus, jota syödään erityisesti juhlapäivinä, muun muassa jouluna. Scacciata muistuttaa sisäänleivottua pizzaa eli calzonea. Taikinan sisään laitetaan suolaisen sisilialaisen tuma-juuston lisäksi esimerkiksi parsakaalia, perunaa, oliivia ja anjovista.
5. Pastapiirakka (Timballo Di Pasta Al Forno In Crosta)
Sisiliasta tulee myös tämä hauskannäköinen pastapiirakka, joka on yksinkertaisuudessaan tämä: makaronit keitetään ensin sianlihakastikkeessa, minkä jälkeen ne paistetaan uunissa korppujauholla vuoratussa vuoassa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut