Toisin kuin Suomessa, Italiassa ei ole yhtä tiettyä jouluruokaa, jota kaikki syövät. Jouluherkut määräytyvät pitkälti alueiden mukaan.
Pasta eri muodoissaan kuuluu Italiassa tietysti myös jouluun, mutta muuten kunkin alueen omat herkut voivat olla niin erikoisia, ettei muualla Italiassa ole kuultukaan niistä. Tällaisia paikallisia erikoisuuksia ovat muun muassa sisilialainen scacciata-piirakka ja pohjoisen Brovada e Muset eli nauris-makkara -annos.
1. Naurista ja makkaraa (Brovada e Muset)
Friuli-Venezia Giulian alueella, Koillis-Italiassa syödään talvisin nauris-makkara -paistosta, johon kuuluu yksinkertaisesti sianlihamakkaraa ja säilöttyä naurista.
2. Maissipuuroa ja kuivattua turskaa (Polenta e Baccalà)
Polenta on erityisesti Pohjois-Italiassa käytetty lisäke, joka on eräänlaista maissipuuroa. Baccalà eli kuivattu turska puolestaan on tuttu laji monessakin italialaisessa joulu- sekä uuden vuoden pöydässä. Polenta ja Baccalà yhdessä on tyypillinen jouluruoka Venetossa, Koillis-Italiassa. Kuvan annoksessa polentasta on tehty soikion muotoiset kiekot, keskellä kalasurvos.
3. Kananmaksapateella päällystetyt leivät (Crostini ai Fegatini)
Jos vierailet jouluna toscanalaiskodissa, saatetaan sinulle tarjota kanapateella päällystettyjä leipiä. Pateessa on maksan lisäksi myös anjovista ja kaprista. Leipä saa olla hieman kuivunutta, ja silloin sitä pehmitetään lihaliemellä.