Katso tästä joulun reseptisuosikit! Suussa sulavat kakut, pikkuherkut ja jälkiruoat

Mainos
Kesko 2
Mausteinen glögijuustokakku on jouluinen klassikko.

Maistuisiko jouluna klassikoksi muodostunut glögijuustokakku, tumma kulta-suklaakakku vai näyttävä käpykakku? Poimi ideat joulunajan herkkuihin.

Joulun juhlapöydän kruunaa näyttävä kakku. Iki-ihana mausteinen glögijuustokakku on jo klassikko. Raikkaassa mustikkajuustokakussa maistuu häivähdys kardemummaa. Juustokakut kannattaa tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä, jotta kakut ehtivät varmasti hyytymään.

– Tuhdin suklainen kakku kuuluu monen jouluun. Kulta-suklaakakusta saa helposti juhlavan koristelemalla kakun kultaisilla koristerakeilla, vinkkaa Keskon ruokatoimittaja Laura Halonen.

Juhlapöydän klassikon, käpykakun, modernin version suomut muotoillaan sokerimassakuorrutteesta.

– Käpykakun leipominen vaatii hieman enemmän näpertämistä, mutta lopputulos on todella hieno!

Tee kuivakakut hyvissä ajoin ennen joulua

Kahvikakkujen leipominen kuuluu monella perinteisesti jouluvalmisteluihin. Valmiit kakut säilyvät mehevinä tiiviisti pusseihin pakattuina jääkaapissa noin viikon verran. Kakut voi myös hyvin pakastaa.

Appelsiini-seeprakakku muistuttaa tiikerikakkua, mutta hauskat ohuet seepraraidat saadaan aikaan valuttamalla taikinat vuokaan vuorotellen. Siksi appelsiini-seeprakakun taikina on tavallista kuivakakkutaikinaa löysempää.

Gluteeniton taatelikakku on mehevä kahvikakku. Kakku on luontaisesti gluteeniton, sillä taikina tehdään mantelijauheesta ja perunajauhoista. Halutessaan kakun voi viimeistellä tummalla suklaakuorrutteella ja koristella pistaasipähkinöillä.

Lahjo itse tehdyillä herkuilla

Jouluiset makeiset ovat herkullisia tuliaisia, pikkujoululahjoja ja naposteltavia jouluaterian jälkeen. Makeansuolaiset vaniljafudgepalat säilyvät parhaiten jääkaapissa.

– Vaniljafudge on oma suosikkini! Fudgepalat viimeistellään ripauksella hienoa merisuolaa, joka taittaa hieman niiden makeutta, Halonen kertoo.

Itse tehty hopeatoffee on täydellinen lahjaidea herkkusuulle. Itse tehdyt makeiset voi kääriä paistopussista leikattuihin kääreisiin, jolloin ne eivät tartu toisiinsa.

Kookospallot ovat joka joulun kestosuosikki. Tuttua reseptiä hieman muokkaamalla valmistuvat suolapähkinä-suklaapallot. Valitse oma suosikkisi!

Hieman terveellisemmät herkut valmistuvat tänä jouluna tuoreista taateleista. Kokeile maapähkinävoitaateleita, joissa makeat taatelit täytetään suolaisella maapähkinävoilla ja pistaasipähkinöillä. Herkulliset lakutaatelit valmistetaan pyörittelemällä taatelit lakujauheessa.

Jälkiruoka joulupöydän mukaan

Jouluiset jälkiruoat ovat viimeinen silaus jouluaterialle. Piparkakkujäädykkeen voi tehdä kätevästi valmiiksi pakastimeen. Tarjolle asetettaessa jäädyke koristellaan suklaakastikkeella, marenkipaloilla ja murennetuilla pipareilla.

Vaniljariisi rusinahillokkeella on herkullisen makea vaihtoehto perinteiselle riisipuurolle. Kermainen vaniljariisi sopii täydellisesti yhteen jouluisesti maustetun rusinahillokkeen kanssa.

– Jos joulupöytä on kevyempi tai kalapainotteinen, niin jälkiruoka voi olla tuhdimpi. Jos taas joulupöytään kuuluu pitkän kaavan mukaan myös kinkku ja erilaiset laatikot, maistuu niiden kanssa raikkaampi ja kevyempi jälkiruoka, Halonen vinkkaa.

Tähtianiksella maustettu hedelmäsalaatti ja sitruunarahkakastike ovat raikas ja keveä vaihtoehto jälkiruoaksi. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!