Katkarapu-ceviche ecuadorilaisittain

MTV Oy, All rights reserved

Latinoruoka on kolkutellut viime vuosina suomalaistenkin ruokatrendien perään. Siinä missä oikea meksikolainen safka on noussut esiin texmex-mättöjen joutomaasta, on eteläisten Ameriikkojen Eldoradossa vielä loputtomasti esiinkaivettavia kulinaarilöytöjä.

Suomen Top Chef 2013Kira Weckman ja hänen kolumbialainen kokkimiehensä Michel Garzón löivät keittiötaitonsakin kimppaan ja syntyi latinoruokakulttuuria avaava Latinomakuja-kirja. Opus, joka tempaisee mukaansa etelän lämpöön, värikkäiden ruokien ja latinorytmien keskelle. Selatessani kirjaa ensimmäistä kertaa, mietin milloin pääsen maistamaan noita safkoja ”livenä”. Sama toistui avatessani kirjan toisen kerran. Herkullinen kombo yksissä kansissa, tyylikkäästi toteutettuna. Käytännössä kirjan ilmestymisen ja yöpakkasten aikaan moni aurinkoinen haave tuntuu tuskallisen kaukaiselta. Samoin lukuisat kirjan grillausta vaativat reseptit. Kunpa tämä olisi putkahtanut ulos muutama kuukausi aiemmin, olisi kesä tuntunut hitusen aurinkoisemmalta!  

LATINOMAKUJA kattaa kirjan sivuille katuruokaa, alkuruokia, varsinaisia grilliruokia ja pääruokia jälkiruokia unohtamatta. Itse tartuin ecuadorilaiseen tyyliin valmistettuun katkarapu-cevicheen. Ihan vain koska olen sen tyyppiseen erittäin heikkona. Tuntuu kohtuuttomalta, että meillä perinteinen katuruoka on lihapiirakka kahdella nakilla ja kaikilla mausteilla, kun toisella pallonpuoliskolla isketään katukojusta cevicheä eri versioina kouraan. Annoksen hauska lisä ovat lisukkeena ja pinnalle ripoteltavat pop cornit. Mitä parasta biletysruokaa cocktailin kumppaniksi!

VINKKI! Tsekkaa myös kalaceviche! Vaikka samalle lautaselle.

Katkarapu-ceviche - Cebiche de Camarones

4 hlölle

400 g katkarapuja

1 punasipuli

2 tomaattia

1 appelsiini

1 lime

1 rkl ketsuppia

chilikastiketta (esim. Sriracha, Tabasco) maun mukaan

tuoretta korianteria

suolaa

pop corneja

Sulata ja valuta katkaravut. Kuori punasipuli. Leikkaa sipuli ja tomaatit ohuiksi suikaleiksi. Purista appelsiinista ja limestä mehu kuppiin. Sekoita kulhossa keskenään sipuli ja tomaatti ja katkaravut.

Sekoita keskenään ketsuppi ja sitrushedelmien mehu kastikkeeksi. Mausta chilikastikkeella sopivan tuliseksi. Mausta ceviche kastikkeella. Lisää suolaa oman maun mukaan. Koristele tuoreella korianterilla. Tarjoile pop cornien kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat