Kasvishampurilainen kikherneistä

MTV Oy, All rights reserved

Jatkan tänä kesänä viime vuonna alkanutta perehtymistä burgerien sisimpään. Ennenkuin syvennyn erilaisten ruhonosien tasapainotteluun täydellisen pihvin luomiseksi, kartoitan hampurilaisten maailmaa laajemmin. Viime vuonna jäi kasvisburgeri kokonaan välistä eikä sitä tullut talvellakaan testattua. Melkein harmittaa, kun nyt ymmärsin, miten helppoa ja herkullista sellaisesta saa. Kasvispihvin voi tehdä vaikka mistä aineksista, mutta aloitin kenties helpon kautta kikherneillä. Falafeleja kun on tullut tehtyä monta kertaa. Halusin kuitenkin makuun raikkautta ja tuoreuden makua. Onnistuin siinä hyvin. Olen varma, että tästä herkusta tykkää lihaburgeriakin rakastava tapaus. Ympärille itsetehdyt burgerisämpylät ja upea makukokemus on valmis.

VINKKI!Muutenkin maistuvalle kasvispihville saat lisää makua chilisestä majoneesista. Jaksan aina hämmästyä, miten hyvää saa lorauttamalla oman maun mukaan majoneesiin Sriracha-kastiketta (majoneesin resepti).

VINKKI 2! Tee burgerisämpylät ihmeessä itse (resepti). Maku on aivan toista luokkaa kuin kaupan mauton höttö. 

Kasvisburgeri

5-6 hlölle

600 g kikherneitä

2 valkosipulinkynttä

1 varsisellerin varsi, pilkottuna

1/2 porkkana, pilkottuna

1 sipuli, pilkottuna

2 kananmunaa

1 rkl silputtua persiljaa

1 rkl tuoretta timjamia

0,5-1 dl vehnäjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 tl chilirouhetta

0,5 tl jauhettua inkivääriä

1 tl juustokuminaa, jauhettuna

1 tl fenkolinsiemeniä, jauhettuna

1 tl oreganoa

suolaa

mustapippuria

kasviöljyä

Höysteeksi esim. cheddar- tai gruyerejuustoa, tomaattisiivuja, sipulirenkaita, grillattua paprikaa, salaattia, kurkkurelissiä tai chilistä majoneesia (majoneesin resepti).

Lisäksi: Hampurilaissämpylöitä (resepti).

Mikäli käytät kuivattuja kikherneitä, liota niitä yön yli ja valuta. Valmiit kikhernet tarvitsee vain huuhtoa ja valuttaa. Laita kasvikset, persilja ja pieni loraus oliiviöljyä tehosekoittimeen ja surauta sileäksi massaksi. Lisää mausteet, kananmunat ja vehnäjauhoa. Sekoita hyvin ja muotoile 5-6 pihviksi. Lisää jauhoa, mikäli tarpeen. Kuumenna paistinpannu tai grillin parila keskikuumaksi. Ripottele pihvien pinnalle kevyesti vehnäjauhoa. Lorauta pannulle tai parilalle hiukan öljyä ja paista kolmisen minuuttia per puoli. Jos laitat mukaan juustoviipaleen, sulata sitä hetki pihvin päällä paistuessa. Iske sämpylän väliin, lisää höysteet ja pure kiinni. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.