Kastikeyhdistys lähetti vuonna 1998 vetoomuksen ranskalaisesta salaatinkastikkeesta – elintarvikeviranomainen reagoi 24 vuoden viiveellä

shutterstock_147434459
Ranskalaista salaatinkastiketta saa nyt valmista vapaammin Yhdysvalloissa. Shutterstock

Yhdysvaltain elintarvikeviranomainen FDA on päättänyt poistaa tiukat säännöt koskien ranskalaisen salaatinkastikkeen valmistamista, kertoo New York Post.

Ranskalaisen salaattikastikkeen valmistamista eivät enää koske Yhdysvalloissa tiukat lakipykälät. Yhdysvaltain elintarvikevirasto FDA ilmoitti tällä viikolla, että se poistaa säädökset, jotka ovat olleet voimassa vuodesta 1950 ja koskeneet kastikkeen reseptiikkaa. 

Lakiin on aiemmin kirjattu, että ranskalaista salaatinkastiketta saa valmistaa vain 35-prosenttiseen kasviöljyyn. Lisäksi kastikkeessa on pitänyt olla viinietikkaa tai vaihtoehtoisesti sitruunan tai limen mehua. Ranskalaisessa salaatinkastikkeessa on voinut käyttää myös suolaa, tomaattipyreetä ja mausteita, mutta se ei ole ollut pakollista.

FDA:n mukaan tiukat määritelmät eivät enää edistä reilua kaupankäyntiä kuluttajien eduksi. Poistamalla säädökset FDA toivoo "tarjoavansa suuremman joustavuuden tuotteen valmistukseen, joka on yhdenmukainen markkinoilla saatavilla olevien vertailukelpoisten, standardoimattomien elintarvikkeiden kanssa".

Kastikeyhdistys teki jo vuonna 1998 vetoomuksen asiasta – viranomainen reagoi vasta nyt

Yhdysvaltalainen Salaatinkastikkeiden ja kastikkeiden yhdistys ADS vetosi viranomaisiin jo vuonna 1998 säädösten purkamiseksi. On epäselvää, miksi FDA reagoi pyyntöön vasta nyt. Säädökset haluttiin poistaa muun muassa sen vuoksi, ettei kyseistä salaatinkastiketta voitu myydä kuluttajille vähärasvaisena versiona. Yhdistyksen mukaan oli epäreilua, että ranskalaista salaatinkastiketta säädeltiin lailla, mutta muita kastikkeita sai valmistaa ilman tiukkoja rajoja. 

FDA säätelee monia muitakin elintarvikkeita, kuten majoneesia ja vaniljauutetta. Elintarvikeviranomainen määrittelee majoneesin sisältävän vähintään 65 painoprosenttia kasviöljyä. Vaniljauutetta saa sen sijaan myydä vain, jos se sisältää vähintään 35 tilavuusprosenttia etyylialkoholia.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja